Den nedlagda skolan i Saxdalen har blivit en aktiv mötesplats för byborna.
Foto: Veronica Rigtorp

Nedlagd skola blev plats för svettiga pass

SAXDALEN. Gym blev gympa, som snart drar hela byn till torsdagsaktiviteterna i nedlagda Saxdalens skola.

När skolan las ner blev det dystert i byn. Idéer om vad skolan skulle kunna användas till var bland annat som bibliotek och gym.
Lotta Eriksson gjorde en lite undersökning om vad folket i byn ville ha för gym. Det visade sig att de flesta inte var villiga att betala vad det skulle kosta och dessutom var mycket mer intresserade av att ha lätta pass och stationsträning.
Många efterfrågade ledda pass.
– Jag tänkte att jag testar att köra igång. Blir vi fem är det ok, blir vi 10 är det ännu roligare.

Som mest har de varit 31 stycken. Alltså långt över förväntningarna. Nu vill gruppen ha ytterligare en dag i veckan.
Något Lotta hörsammat.
Gympagruppen består av folk i alla åldrar som går på drop-in gympan.
– Det jag verkligen vill förmedla är att det är för alla, påpekar Lotta Eriksson.
– Det är så himla kul, jag blir så taggad av alla som kommer och det är inte bara gympan, utan ett sätt att mötas, avslutar Lotta Eriksson.

Saxdalens gympa är verkligen träning för alla. Här känner till och med undertecknad att det skulle fungera att hoppa med på ett pass, även om kroppen inte är i topptrim.
Alla tar i efter egen förmåga och blir positivt coachade av Lotta Eriksson som själv gnider runt som ett torrt skinn i salen.
Hon komponerar passen lite olika varje gång, men i stort är det olika stationer som ska gås igenom eller fristående program, som hon noga går i genom innan musiken drar i gång. De som är nya i gruppen, kan bara hänga på de mer erfarna.

Alla, och då menar jag alla, ser ut att ha väldigt kul, fast musklerna säkert skriker efter vila, när de för femte gången gör jägarstolen, efter tunga utfallssteg över hela hallen.
Lotta menar att hon inte är något proffs, men hon har lett pass förut och tränar själv på gym i Ludvika regelbundet. Det märks. Hon har kondition som till och med brandmännen i gruppen får ta i för att hålla jämna steg med.
– Nu är alla rejält möra, då avslutar Lotta med burpisar.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 19 2019.

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS