ANNONS

Hanna Nilsson på Robelie och Gabriela Bernblad på Othilia var ute och letade nya ridvägar när de av misstag råkade hamna i Frostbrunnsdalen. Ett uppskattat inslag för de besökande i dalen dock.
Foto: Veronica Rigtorp

Mystik och fika på samma gång

BORLÄNGE. Caféer i all ära, men de med hembakat och ljuvligt härlig inramande miljö är min svaghet. Följ med ned i Frostbrunnsdalens förtrollande värld.

Naturreservatet har rustats upp och är i dag mycket välkomnande. Den gamla stugan har också varit öppen under de senaste somrarna. Från och med i år drivs caféet av Tilda Lagnelius. Som älskar att baka. Något hon lär få göra en hel del om tillströmningen av fikasugna fortsätter vara lika stor som tidigare somrar.
Förra ägarens recept, som givits ut i bokform, är den ”bibel” som nu efterföljs med ett par tillägg från Tildas egna favoritrecept på cheesecake och citronkladdkaka. Tilda är utbildad barista så kaffet kommer alldeles säkert att vara extra speciellt.

På väggen i stugan vid dammen i Frostbrunnsdalen sitter ett svartvit fotografi av en stuga i två plan.
– Stugan var från början i två plan, men den nedre delen var så murken att den togs bort och bara den övre delen blev kvar, det är den som står här i dag, berättar Jeanette Lagnelius i förbifarten.
Det är Tildas mamma, som hjälper till i caféet.
Caféet har haft stor hjälp av den genomslagskraft som de fått på Facebook och Instagram.
Under sommaren när verksamheten är i full gång (stängt på måndagar) kommer det även att serveras mat.

I Frostbrunnsdalen och dess omgivningar finns intressant historia som bland annat berättar om dalens badinrättning och läskedryckfabrik som var i drift cirka 1883-1936.
De historiska platserna, naturen och brunnsdrickning och varför vattnet som rinner norrut har sådan mystik kring sig, kan den nyfikne läsa om på Peter Holpers fina och informativa hemsida Frostbrunnsdalen.com.

Några andra caféer i Dalarna.
Avesta: Erik Lars-gården, Karlfeldtsgården.
Borlänge: Ornässtugans café, Torsångs café, Almas café, Frostbrunnsdalens café.
Falun: Thunströms köpmansgård, Hyttstugan restaurang och café.
Gagnef: Bäsna trädgårdscafé.
Hedemora: Café Wahlman, Wienerkonditoriet.
Ludvika/Smedjebacken: Marias Nostalgi café, Disponentparkens café, Bergslagskonditoriet, Våffelbruket, 1862 i Smedjebacken.
Säter: Café Annas hembageri, Gustafs Bröd.
Norberg: Elsa Andersons konditori, Café Orkidé.

Facebook

ANNONS

ANNONS