ANNONS

Gåtan med den mystiska och blygsamma graven där Anna ligger begravd har nu fått sin lösning, tack vare 97-åriga Mary Hermansen från Kolarbo.
Foto: Pär Sönnert

Mysteriet med Annas grav löst – tack vare 97-åring

STORA SKEDVI Nu har Leif Olofsson och Eva Hyenstrand fått svar på gåtan kring den blygsamma graven på Stora Skedvi kyrkogård. “Anna har identifierats”, meddelar Leif Olofsson.

För ett par veckor sedan intervjuade Annonsbladets utsände Leif Olofsson och Eva Hyenstrand, med anledning av deras uppskattade kyrkogårdsvandringar i Stora Skedvi.
Duon passade då på att lämna en liten vädjan till Annonsbladets läsare. Detta gällde en blygsam grav som de inte hade hittat någon information om.

– Det är ett träkors och så ett lock från en målarburk som det står “Anna” på. Inget mer. Vi har gått igenom kyrkböckerna och lyckats identifiera de allra flesta som har begravts här och som heter Anna och tror att vi har kommit ner till fyra namn som vi ännu inte har identifierat. Om någon läser detta och vet mer om Anna så får man gärna hör av sig, så kan vi hålla en vandring där vi berättar om henne, sade Eva Hyenstrand i den intervjun.
Det dröjde bara några dagar innan de fick svar.

– 97-åriga Mary Hermansen, från Kolarbo i Stora Skedvi, hörde av sig. Hon mindes att hennes morfar, Stenback August Karlsson, hade tillverkat det här korset vid Annas grav, berättar Leif Olofsson.

Leif och Eva har skrivit ihop en summering av den information som de hittills har hittat om Anna.
– Hon ska ha varit hemhjälp hos en familj i Skedvi men sedan flyttat till Falun där hon dog, förmodligen av lungsot. Sedan begravdes hon på allmänna varvet på kyrkogården i Stora Skedvi, sin hembygd. Eva kollade detta med kyrkböckerna i Falun och då kunde vi hitta Anna, säger Leif Olofsson.

Han fortsätter:
– Hennes far blev änkling medan familjen bodde i Skedvi och gifte sedan om sig i Falutrakten. Anna hade två bröder i hennes ålder som bodde kvar i Skedvi, och troligen var det anledningen till att Anna fick sitt vilorum här, säger Leif Olofsson.

Duon har dock ännu inte bestämt om de kommer att hålla en ny vandring, enbart för att berätta historien om Anna, eller om de ska väva in den historien i kommande kyrkogårdsvandringar.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 37, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS