ANNONS

Höstlovet är här och för Faluns yngre förmågor finns bland annat gruvliga äventyr att fascineras av.
Foto: Sonny Jonasson

Mysrysligt höstlov i gruvlig miljö

FALUN Falu gruva förbereder ett rafflande, lika småmysigt som smårysligt höstlov i gruvmiljö. Bland annat med möjligheten att för första gången få kliva in i “Gruvfruns” skattkammare.

– Som väsen är Gruvfrun starkt förknippad med den här platsen. Vi hoppas att våra unga besökare tycker att hon har spännande saker att berätta, säger museipedagogen Johanna Nybelius, ansvarig för gruvans höstlovsprogram.

Falu gruva erbjuder nu barnfamiljer att i höstlovsregi ta del av den historik och myckna mystik som omger gruvans miljöer och väsen.
För barn tillhandahålls klurerier i att klara “Bokstavsgåtan” och luska fram lösenordet. Dessutom tillfälle att lära sig mer om folktro och olika väsen. Hur skyddar man sig mot Maran? Vem var Brunnsgubben? Hur låter en berguv?
Knappformade amuletter tilldelas deltagarna, amuletter identiska med de gruvarbetarna hade förr i tiden.

Vidare finns tillfälle att gå vidare till Erikssons stuga för att lystra till spökhistorier från 1800-talet.
Gruvmuseet ställer dörren på vid gavel och man informerar också att gruvturerna är lite lagom läskiga för att passa höstlovstemat och den nu närvarande halloweenstämningen.
– Här vid gruvan har det berättats om oförklarliga händelser och mystiska saker som skett genom alla tider.
– Gruvarbetarna fick vara med om mycket där nere i gruvan, förtäljer Johanna Nybelius i ett sotigt pergament från Falu gruva.

Då anpassningar och restriktioner är alltjämt högaktuella upplyser man även att säkerheten sitter i framsätet via aktiv strävan att minska smittspridning.
Vilket bland annat görs genom färre antal deltagare på gruvturerna. Man tipsar att fler upplysningar på ämnet står att finna i gruvans digitala kammare.

Facebook

ANNONS

ANNONS