Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lennart Karlsson är redo för årets Myrbergsrally. Här sitter han i verkstadens brandbil.
Foto: Lisa Björklund

Myrbergsrallyt i startgroparna: “Det blir mycket gemenskap”

NORBERG. För 32:a året arrangeras Myrbergsrallyt som i år äger rum den 15 juni. – Det är en gemenskap under en hel dag. Man träffas, kör och tittar på varandras fordon, säger Lennart Karlsson, en av ursprungsmedlemmarna i föreningen Myrbergs verkstads sällskap.

I år är rallyt ungefär 14 mil långt. Det startar mellan klockan 9.00 och 11.00 vid Myrbergs verkstad, gör en paus vid Myntplan i Norberg, för att sedan gå vidare en sträcka till och sedan avslutas på Myrbergs verkstad.
Målgången är mellan klockan 13.00 och 16.00. De fem rallyförare med mest poäng får presentkort av ett värde på max 1 000 kronor. Övriga deltagare får utlottningspriser som är sponsrade av företag och bensinstationer.
– Man kör rallyt i två slingor; ett höger- och ett vänstervarv, så man möter varandra på halva vägen. Då träffas man på torget, här på verkstaden och vid kontrollerna, så det blir mycket gemenskap. Det är en bra grej för de här historiska fordonen och lika att vi vill visa den här gamla verkstan som är från 1912.

Lennart Karlsson är redo för årets Myrbergsrally. Här sitter han i verkstadens brandbil. Foto: Lisa Björklund

Vid varje kontroll finns det någon form av test. Det kan vara frågesport eller ett fysiskt prov som pilkastning eller kasta boll i en ring. Evenemanget är ett samarbete med Hembygdsgården Karlberg.
– Det här gör vi tillsammans med hembygdsgården. De ställer upp med kaffe, smörgås och serverar varm korv från en gammal korvvagn från 1940-talet.

Under rallyt arbetar cirka 40 funktionärer. Några står vid kontrollerna, somliga vid parkeringen och andra vid start- och målgång. Förra året deltog drygt 160 fordon och ungefär lika många väntas i år.
– Det är många som kommer från Stockholm, hela Mälardalen, Dalarna och även Värmland. Det är ganska stort. Sen är det mycket folk som kommer och tittar både nere på torget och på hembygdsgården.

Är folk uppklädda när de kommer?
– En del klär upp sig men tyvärr inte så många som vi skulle önska. Vi har ett pris för snyggaste ekipage – den snyggaste bilen och att de som sitter i är klädda i tidstypiska kläder, avslutar Lennart Karlsson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!