Bengt och Harriet Wallin har bott ett år i huset i Sonnboviken som Harriet ärvt. När de går ner till bryggan vid Dalälven attackerar genast myggen dem. ”De kryper in i öronen och är överallt”, säger Bengt.
Foto: Sara Flodin

”Myggen gör en deppig”

SONNBOVIKEN ❚ Den målmedvetna myggen i Sonnboviken irriterar de boende intill Dalälven till den grad att folk blir deprimerade. – Det går inte att vara ute nu, det är olidligt, förklarar Bengt Wallin. Bengt och Harriet Wallin flyttade till huset förra året. Harriet Wallin har ärvt fastigheten som har ett toppenläge vid Sonnboviken intill Dalälven i Avesta.
Trots en fin sensommarkväll och nybyggd veranda tvingas vi göra intervjun inomhus på grund av den stora mängd mygg som kläckts efter den gångna regnperioden.
– Det brukar vara mycket mygg här, men nu är det dubbel så många. Går man ut har man 50 stycken på sig direkt. De kryper in i öronen och är överallt. Andas man blir man mätt om man har munnen öppen, säger Bengt och skrattar åt eländet.
Under intervjun surrar myggen omkring oss fast vi sitter inomhus och undertecknad misstänker att de följde med i håret mellan den korta promenaden från bilen direkt in till parets hus. Bengt har vanan inne och slår rutinerat ihjäl ett av de irriterande små krypen.

– Det har varit mycket mygg hela året. Jag vet inte hur många gånger jag tömt apparaten som vi fångar myggen i. Slyn i skogen intill blir som rena ”kläckningskammaren”. Man kan inte vara ute och fiska eller någonting för de äter upp en. Blåser det inte, som idag, är det mygg överallt, berättar Bengt.

Under värmeböljan före midsommar kläcktes de första larverna och efter midsommar blev det något bättre, enligt paret, men de senaste dagarnas värme har ökat antalet mygg avsevärt.
– Översvämningsmyggen är särskilt ettrig. De här borrar in sig direkt, förklarar Bengt som dessutom är överkänslig mot myggbetten.
– Jag får röda blemmor överallt, förklarar han och visar sina armar.
Bengt och Harriet Wallin har bott ett år i huset i Sonnboviken som Harriet ärvt. När de går ner till bryggan vid Dalälven attackerar genast myggen dem. “De kryper in i öronen och är överallt”, säger Bengt. Foto: Sara Flodin
Eftersom Bengt inte klarar av att vara ute och har inte lyckats snickra klart uteplatsen där två tomma solstolar står placerade.
Arbetet med den påbörjade verandan tycks inte bli klar förrän frosten kommer.
– Det var otänkbart, det gick inte att vara ute. De är överallt.
Nu längtar paret efter snö och frost för att myggen ska försvinna.
– Det är inte normalt, tycker Harriet.
– Det är så kort sommar och då vill man sitta ute, men det går inte, fyller Bengt i.
– Man blir deppig. Jag har sett fram emot fint väder och att kunna vara ute och så blir det så här, säger Harriet uppgivet.
Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS