Grangärde Musteri går stadigt uppåt sedan nya fabriken byggdes. Nu satsar Tomas Tillman också på eget bageri och på att fördubbla butiks- och cafédelen. “Vi vill få så många som möjligt att stanna till i Grangärde”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Musteri bygger ut och breddar med bröd

GRANGÄRDE. Nu satsar Grangärde Musteri även på eget stenugnsbageri, bygger ut butiken och inför självplock av jordgubbar. – Vi vill attrahera kunderna på så många sätt som möjligt, säger ägaren Tomas Tillman.

Företaget heter Grangärde Musteri, men de flesta säger Tillmans efter varumärket och grundarens efternamn.
– Det var pappa som började odla svarta vinbär 1979 som han sålde till industrin, berättar nuvarande ägaren Tomas Tillman.
Pappa heter Tord i förnamn och har varit med i firman ändå tills i år då han gick i pension, 77 år gammal. 1990 köpte Tord och sonen Tomas tillsammans den egendom i Grangärde där företaget håller till i dag.

I mitten av 1990-talet minskade safttillverkarnas inköp av svenska bär.
– De började köpa koncentrat från Baltikum och Polen i stället, så då fick vi svårt med avsättningen av våra bär.
Lösningen blev att starta ett eget musteri. Första året, 1996, tillverkades 2 800 flaskor svartvinbärssaft och omsättningen var ungefär 300 000 kronor. I fjol såldes 2,5 miljoner flaskor av samma sort och företaget omsatte cirka 40 miljoner.
– Vi har drygt hundra produkter av saft, sylt, cider och glögg och varje år kommer det någon ny smak.
Vem är det som bestämmer smakerna?
– Det gör vi i personalen tillsammans. Nu till julen kommer till exempel en svartvinbärsmarmelad med kokos och rom som jag kommit på, men som de andra också gillar, säger Tomas Tillman.
Hur många produkter kan ni ha?
– Cirka 150, tror jag. Det finns ju så mycket goda grejor. Men ibland tar vi ju bort någon också.
Att många vill köpa saft och sylt från Grangärde tror vd:n beror på att konsumenterna blir allt mer intresserade av att veta var maten kommer ifrån. Priset är inte det viktigaste utan de väljer kvalitet och det de tycker om.
– Det är lite som med vin. Man säger ju inte till sina gäster att: “Kom ska ni få smaka på det här billiga vinet jag har köpt”, säger Tillman.

Nu i dagarna har företaget också precis börjat med stenugnsbakat bröd och anställt Maria Eriksson-Lank som bagare.
– Det är superroligt att få baka från grunden. Jag har inte hållit på med surdegsbröd förut, men jag börjar få kläm på det nu, säger hon.
Tanken är att under hösten och vintern erbjuda färskt matbröd i butiken tre dagar i veckan för att utöka bakningen till fem nästa sommar då besöksantalet ökar igen.

Sedan tio år tillbaka har musteriet också en butiks- och cafédel som lockar både ortsbor och utsocknes.
– Det har blivit en social mötesplats som jag tycker är bra för bygden. Den effekten såg jag inte från början, säger Tillman.
Nu ska den delen byggas ut och bli dubbelt så stor, totalt 400 kvadratmeter. Utbyggnaden sker i befintliga lokaler när annan verksamhet flyttar till fabrikslokalen ett stenkast bort.
– Vi räknar med att det ska vara klart till sommaren.

En annan nyhet är att företaget börjar med självplock av jordgubbar nästa sommar. En anledning till det är att man vill ha flera saker att locka med.
– Vi vill att det ska bli ett utflyktsmål; att man åker hit och plockar jordgubbar, handlar i butiken eller fikar och barnen leker i traktorparken här utanför.
Tänker ni expandera ännu mer?
– Ambitionen är att få upp volymen och ju mer vi kan tillverka av egna produkter desto bättre, säger Tomas Tillman.
Något uttalat mål för hur stor verksamheten ska bli finns inte, men ägaren säger att det inte är ett självändamål att växa.
– Nej, det viktigaste är att det är roligt och att vi gör bra grejor. Sedan får vi se vad som händer.

Fakta/Tomas Tillman
Ålder: 52 år.
Bor: I Saxdalen.
Familj: Sambon Marie Frögren, 55, och sönerna Marcus, 25, Jacob, 21, och Anton, 18.
Yrke: Bärodlare.
Intressen: Rolig motion som skidåkning, cykling och motocross.

Fakta/ Grangärde Musteri
Tord Tillman lade grunden till företaget genom att börja odla bär 1979.
1990: Köptes egendomen i Grangärde.
1995: Startade musteriet.
2017: Byggde företaget en ny fabrik för tillverkning bredvid den gamla.
I dag tillverkas drygt hundra produkter av saft, sylt och marmelader. Dryckerna går bäst och av dem är svartvinbärssaften fortfarande storsäljaren. I fjol såldes 2,5 miljoner flaskor av just svartvinbärssaft.
I trakten runt Grangärde och Saxdalen odlar Tillmans svarta vinbär på 60 hektar, något som täcker hela produktionen. De tio hektar jordgubbar man odlar räcker till delar av produktionen. Resten av bären köps in.
Företaget har precis nyanställt en bagare och sysselsätter nu 14 personer.
Tomas Tillman äger företaget där också hans bror Andreas samt sönerna Marcus och Jacob jobbar.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS