Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
För tredje året i rad vandrar “Pilgrims walk for future” för ett bättre klimat.
Foto: Pressbild

Musikalisk pilgrimsfärd med klimatkrisen i fokus

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Den 3 augusti påbörjade ”Pilgrims walk for future” en lång vandring genom Dalarna, Västmanland, Närke och Östergötland. – Syftet är att både aktualisera klimatkrisen vi är i och utarmningen av den biologiska mångfalden, säger Pether Nordin, en av vandringens ledare.

Pilgrimsvandringen kallas Härlig är jorden och innehåller såväl musik som vacker natur längs med Romboleden och Katarinaleden. Den startar i Älvdalen och går bland annat via Mora, Siljansnäs, Ludvika och Smedjebacken.
Därefter fortsätter den söderut genom Västmanland, Närke och ända fram till pilgrimsstaden Vadstena vid Vätterns strand i Östergötland. Där förväntas deltagarna vara framme den 2 september.
– Det är tredje året i rad vi vandrar för klimatet. För två år sedan gick vi från Vadstena ända till FN:s klimatkonferens Cop26 i Glasgow i Skottland. Och i fjol tog vi oss från Åbos skärgård via Ålands skärgård till Grisslehamn. Därifrån vandrade vi till Stockholm dit vi kom fram dagen före riksdagsvalet. Det var ett sätt att aktualisera klimatkrisen inför valet.

Pether Nordin. Foto: Privat

Under sommaren arrangerar Pilgrims walk for future tre olika vandringar varav ”Helig är jorden” är en. Den kommer att innehålla mycket sång och spel med folkmusikerna Ulrika Bodén och Sofia Sandén samt med Rostam Mirlashari, som spelar världsmusik. Alla är med på delar av vandringen under vilken de, tillsammans med deltagarna, sjunger och spelar folkvisor och material de själva skapat.
De som vill följa med på en dagstur kan göra det när som helst, trots att anmälan för hela turen är stängd.
– Antalet för dagsvandrare är obegränsat. Man kan komma på morgonen och hoppa av under dagen när det passar.

Från vandringen mot klimat-toppmötet i Glasgow Cop 26. Foto: Pressbild

En dagsvandring är cirka två mil och börjar klockan 09.00 och avslutas runt klockan 17.00. Den som vill ansluta uppmanas att ta med egen matsäck och sittunderlag.
Varje dag ges även tillfälle för meditation – och på kvällarna arrangeras en lokal aktivitet. På fredagarna manifesteras solidaritet med ”Fridays for Future” och på lördagar hålls konserter på utvalda platser.
– Vi hoppas på att fler ska få upp ögonen för var vi befinner oss i klimatkrisen och göra mer för att anpassa sina liv efter vad som krävs för att uppvärmningen ska stanna av. Till exempel att undvika bil vid kortare resor och att undvika flyg. Att äta mer vegetariskt och att köpa kläder på second hand. Vandringens form är att upptäcka och fångas av det vackra som finns i naturen och känna omsorg om den.

Från Pilgrims walk for futures vandring mellan Edinburgh och slutmålet Cop26 i Glasgow, år 2021. Foto: Pressbild

Då passerar pilgrimerna Ludvika och Smedjebacken:
14:e augusti: Vandring från Källbacken/Prästbuo till Sockenstugan/Grangärde. 17,3 kilometer.
15:e: Vandring från Grangärde kyrka till Ludvika församlingshem. 21,2 kilometer.
16:e: Vandring från Ludvika församlingshem till Kyrkans Hus/Smedjebacken. 20,5 kilometer.
17:e: Vandring från Kyrkans Hus/Smedjebacken till Församlingshemmet i Söderbärke. 15,2 kilometer.
18:e: Vandring från församlingshemmet i Söderbärke till Malingsbo herrgård STF. 2,5 kilometer.
För mer information, sök: “walkforfuture” på webben.

Pilgrimer vandrar för bättre klimat. Foto: Pressbild
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!