ANNONS

Nu kommer Moondigger med sin första skiva. Medlemmarna i bandet är från vänster: Joel Söderberg, Simon Rådman, Filip Karlsson och Daniel Asp.
Foto: Karin Diffner

Moondigger släpper debutskiva

Gräsberg. Fyra musicerande Ludvikakillar hittade varann och började spela gubbrock ihop. Nu ger de ut sin första skiva. – Det har alltid varit den stora drömmen, men när jag hittade de här grabbarna fanns inget stopp, säger Joel Söderberg.

Moondigger består av gitarristen Joel Söderberg, 30, Gräsberg, trummisen Simon Rådman, 23, Grängesberg, basisten Daniel Asp, 29, Grängesberg och sångaren Filip Karlsson, 19, Grangärde. Alla fyra har länge hållit på med musik i olika former och konstellationer.
Bandets gemensamma historia började för snart tre år sedan, berättar Joel när vi ses i hans studio hemma i en omgjord, gammal tvättstuga i Gräsberg.
– Det började med att Simon sökte någon som ville spela gubbrock på musikforumet Glashusets hemsida. Då skickade jag lite musik till honom som jag gjort.
Simon gillade vad han hörde, skrev texter och de två började spela tillsammans.
– Vi repade ihop ett år i Ludvika utan att hitta några fler att spela med.

Men i februari-mars förra året dök Filip och Daniel upp och bandet blev komplett. Första tiden gick åt till att de två nya skulle lära sig låtarna och att de tillsammans skulle hitta sin stil.
– Det var lite svårt eftersom vi inte var ett band från början utan vi redan hade låtarna, när vi sedan har fortsätt skriva nya låtar så blir det mer ett hopkop av allas idéer, säger Simon.
För Filips del blev det en utmaning att lära sig något nytt.
– Jag hade mest sjungit country förut och nu fick jag försöka hitta min rockstämma, men det var kul att få lära sig något nytt, att komma fram till mer power och rasp, säger han.

Medlemmarna i Moondigger kallar trots att de är så pass unga sin musik för gitarrbaserad gubbrock. De är inspirerade av musik från 70-, 80-, och 90-talen, men vill inte nämna några särskilda artister.
– Vi har alla olika favoriter, säger Simon.
– Back to basic brukar jag säga, fortsätter Simon.

Under det dryga året som Moondigger funnits har de bara haft en mindre coronaanpassad spelning. Kanske är det också därför de har haft tid att göra klart sitt första självbetitlade album, funderar de. Målet är också att så fort pandemin släpper greppet kunna spela mer live.
– Vi ser oss som ett liveband och det är viktigt att låta lika på scen som på skiva, säger Filip.
Hur känns det nu när skivan är klar?
– Det känns jättebra men samtidigt lite vemodigt när man inte har något att pula med, säger Daniel.
Moondigger har precis flyttat in i en egen replokal i Grängesberg och Simon tror att det inte dröjer länge innan de får något nytt att “pula” med.
– Det finns redan idéer till nya låtar, säger han.
Men nu innan juni månad är slut ger de alltså ut tio låtar på albumet Moondigger.

Klicka här för att höra hur bandet låter i inslaget som Johannes Graaf på Södra Dalarne TV gjort.

 

 

Facebook

ANNONS

ANNONS