ANNONS

Karen och Andres Mowafi har ställt upp sin foodtruck Moffa Burger i Mecas lokaler på Ivarshyttevägen. Men de har svårt att få kunderna att hitta rätt, ingången är nämligen på baksidan av Mecas lokal och syns från riksväg 70.
Foto: Pär Sönnert

Moffa Burger hoppas att fler hungriga gäster ska hitta rätt till foodtrucken

HEDEMORA Foodtrucken Moffa Burger har ankrat i Mecas lokaler på Ivarshyttevägen. Ägarparet Karen och Andres Mowafi har dock en stor utmaning i att få de hungriga kunderna att hitta rätt. “Vi försöker visa med bilder och filmer men folk har svårt att hitta hit ändå”, säger Andres Mowafi.

För ett par år sedan lämnade Andres och Karen Mowafi Stockholm och köpte en gård i Västerby, utanför Hedemora.
– Vi ville komma bort från hetsen och pulsen i Stockholm. Först hyrde vi en stuga i Hälsingland och kände att “Så här vill vi ju bo!”. Då började vi leta efter hus och hittade den fantastiska gården i Västerby. Vi vill ge våra barn ett bättre liv här, säger Karen Mowafi.

I nästan ett decennium har paret specialiserat sig på hamburgare och de drev tidigare flera restauranger i Stockholm. Först grundade de Babas Burgers och sedan öppnade de 20sju kvadrat, i Rågsved.
– Vi var med när burgarboomen kom och har vunnit priser för vår mat, säger Andres.
– Burgare har ju funnits väldigt länge och det är något som man kan laga hemma, väldigt enkelt. Samtidigt går det att göra på olika sätt och det är nog därför som rätten blivit så populärt. En rejäl burgare är matig och är som en hel måltid egentligen, med både kött, bröd, grönsaker och sås, säger Karen Mowafi.

Karen och Andres Mowafi hittade en gård i Västerby för ett par år sedan. “Vi ville bort från hetsen och pulsen i Stockholm”, säger Karen. Foto: Pär Sönnert

Idén till att börja göra burgare fick de efter ett snabbmatsbesök.
– Vi var mitt i en flytt och åt en burgare som knappt smakade någonting. Vi sade till varandra att “det här borde vi väl kunna göra både bättre och godare?” Givetvis försöker vi använda så lokala råvaror som möjligt. Köttet kommer från Siljan Chark, brödet från Gustafs Bröd och nyligen har vi börjat med senap från LissEllas i Garpenberg, säger Karen Mowafi.

Hur gör man en bra burgare?
– Köttet måste ha minst 20 procent fett, så att burgaren inte går sönder. Sedan är det upp till en själv hur tjock man vill att burgaren ska vara. Vi kör smashburgare, där köttet trycks ut. Det är viktigt att allt passar ihop, både brödet, såsen och övriga tillbehör. Och så måste det finnas mycket kärlek i det man gör, säger Andres Mowafi.

“Det är viktigt att allt passar ihop, både köttet, brödet, såsen och övriga tillbehör. Och så måste det finnas mycket kärlek i det man gör”, säger Andres Mowafi om hur man gör en bra burgare. Foto: Pär Sönnert

I mars 2021 öppnade de sin foodtruck i Hedemora och de har kört till både Avesta och Säter för att sälja sin mat. I slutet av november kom så en lösning om vinterplacering för foodtrucken.
– Det är inte optimalt att stå ute med en foodtruck under vintern, det blir som ett kylskåp här inne, säger Andres.
– Det var inte lätt att hitta en plats under vintern men så hörde Meca av sig och sade att de hade en idé. Nu står vi här i ett av deras utrymmen. Det är en jättebra lösning för oss och vi hoppas att vi får stå här även till våren. Nu gäller det bara att få folk att lära sig att hitta hit, säger Karen.

Moffa Burger håller nämligen till på baksidan av Meca. Dörren syns från riksväg 70.
– Vi försöker visa med bilder och filmer, som vi lägger upp på vår Facebooksida, men folk har svårt att hitta hit ändå, säger Andres Mowafi.

Andres och Karin Mowafi utanför ingången till Moffa Burger, som besökarna har förtvivlat svårt att hitta till. Ingången är nämligen på baksidan av Mecas lokal och syns från riksväg 70. Foto: Pär Sönnert

Avslutningsvis måste ju namnet Moffa Burger få sin förklaring.
– Det har egentligen två betydelser, dels att “moffa i sig” mat, dels är det en ordlek med vårt efternamn. Det har hänt flera gånger att Mowafi har förvandlats till Moffa när någon annan skrivit vårt namn, säger Karen Moff…(förlåt)…Mowafi.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 2, 2022.

Facebook

ANNONS

ANNONS