Projektledaren Martina Andersson, WBAB, Avloppsvattnet renas och filtreras från kiss och bajs här i det befintliga reningsverket vid Norra Barken, innan det pumpas vidare för att renas från gifter och läkemedelsrester i vattenparken som ska anläggas under sommaren.
Foto: Lisa Björklund

Modern vattenpark ska ge renare vatten

SMEDJEBACKEN. WBAB har nyligen utsett entreprenadföretaget Fredrik Söderström i Sverige (FRS) till att anlägga en teknisk vattenpark på Bylandet. Vattenpark ska anläggas i anslutning till Bylandets reningsverk. Planerat startdatum för projektet är den 18 maj.

Syftet med vattenparken är att den ska filtrera avloppsvatten som redan renats i reningsverket en extra gång. Det behövs för att få bort skadliga ämnen som annars riskerar att hamna i grundvattnet. Martina Andersson är VA-ingenjör på WBAB och projektledare för vattenparken.
– Reningsverk är inte byggda för att rena annat än kiss och bajs. Med den här vattenparken kan vi på ett naturligt sätt rena vattnet även från miljögifter, tungmetaller och läkemedel.
I parkområdet ligger Vasagatan och öster om den kommer ett system av dammar att anläggas. Väster om samma gata kommer tre rektangulära översilnings-ytor att placeras – var och en nästan lika stor som en fotbollsplan. På de tre ytorna ska olika sorters vattenväxter med grova rötter planteras i avsikt att skapa en våt äng. Växterna fungerar som ett extra reningsfilter för att fånga upp och bryta ner giftiga ämnen och bakterier i vattnet.
– Deras rötter tar även upp näringsämnen så att vi får mindre övergödning, säger Martina Andersson.

Martina Andersson är projektledare för den tekniska vattenparken som planeras stå klar i september. Foto: Lisa Björklund

Metoden att rena vatten med hjälp av en teknisk vattenpark är Smedjebacken bland det första i landet med. Hur kommer det sig?
– Smedjebacken ligger i framkant. I kommunen finns en Kretsloppsgrupp där det diskuteras många hållbarhetsfrågor på ett sätt som inte görs på så många ställen. Det är en enorm styrka. Det är mycket därför som Smedjebacken vågar satsa på det här trots att det är en liten kommun.
Vad är fördelarna med ett ännu renare vatten?
– Både människor, djur och växter längs vattnet kommer att få det bättre av ett renare vatten i sjön Norra Barken. Alla ämnen du har i samhället finns i vattnet och det är bara en tidsfråga innan vi hittar dessa i grundvattnet. Till exempel finns smärtstillande läkemedel i vårt ytvatten. Abborrar kan få så mycket smärtstillande i sig så att de tappar sina naturliga instinkter och inte flyr från gäddorna. Läkemedel och miljögifter hittas redan nu i fiskar som är högst upp i näringskedjan. När vattnet renats, rinner det ut i Norra Barken, genom Kolbäcksån och vidare ut i Mälaren. Kungen dricker det här vattnet, säger Martina Andersson och pekar ut mot sjön Barken.

Flygfoto över området för Vattenparken. Foto: Pressbild

Till hösten räknar Martina Andersson med att anläggningen av vattenparken står klar.
– Vi skulle vilja att den är klar till sista september och att det går att börja plantera växterna då. Sedan tar det ett tag innan parken når sin fulla potential. Det tar den tid som det tar för växterna att rota sig ordentligt. Man får anpassa sig till naturen.

Vattenreningsprocessen
Reningsprocessen av vattnet sker i flera steg. Först pumpas avloppsvatten, som redan har renats och filtrerats i reningsverket, till de rektangulära översilningsytorna väster om Vasagatan. Över en yta åt gången rinner vattnet i cirka åtta timmar medan växternas rötter fångar upp näringsämnen och en del av de skadliga ämnena. Även luften och solens uv-strålar kommer att bidra till rening.
I steg två rinner vattnet vidare till dammarna öster om Vasagatan. I dem renas vattnet från föroreningar som fortfarande finns kvar genom att partiklarna sedimenteras och sjunker till botten där de tas om hand av bakterier och organismer. Även växterna i dammarna bidrar till fastläggning och nedbrytning.
Slutligen passerar vattnet genom en forssträcka där ytterligare nedbrytning sker av luft och solljus.
När vattnet har passerat genom vattenparken rinner det vidare ner i en ledning och ut i Kolbäcksåns strömfåra vid Ovako – vilket är samma plats som vattnet rinner ut från reningsverket till sjön Norra Barken redan i dag.

Smedjebackens nya vattenpark
Planområdet är för närvarande obebyggt och består till övervägande del av åkermark som kommer att göras om till våtmark på bägge sidor om Vasagatan. Ytan väster om Vasagatan är på cirka 1,5 hektar och kommer att vara avstängd för att undvika att någon trampar på marken där.
I anslutning till vattenparken kommer ett rekreationsområde med bänkar, broar över dammarna, gångstråk och tavlor med information om de olika vattenmiljöerna att anläggas. Vattenparken kommer att ansluta till gång- och cykelvägen som går längs med strandkanten.
Den tekniska vattenparken finansieras bland annat genom ett EU-stöd på 2,9 miljoner kronor via projektet Life IP Rich Waters och 1,8 miljoner kronor från Naturvårdsverkets våtmarksprogram LONA.
Marken som vattenparken ska ligga på ägs för närvarande av kommunen, som tillsammans med WBAB tagit beslut om ett markbyte. Det innebär att kommunen upplåter sin mark intill Bylandets reningsverk till WBAB, mot att WBAB överlåter fastigheten Humboberget.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS