Elin och Jesper är inne på det sjätte året att försöka få barn. De arrangerar nu en tävling med pylonflygplan för att samla in pengar som ska skänkas till forskning om infertilitet. Katten Elmer trivs i Elins famn.
Foto: Sara Flodin

Modellflygplan till hjälp för barnlösa

SÄTER. Elin och Jesper Larsen har kämpat för att få barn. Nu arrangerar de en tävling med modellflygplan, pylonracing, för att samla in pengar till forskning om infertilitet. Varken Elin eller Jesper kan tänka sig ett liv utan barn. – Vi har alltid haft barn omkring oss, det känns naturligt, säger Elin och får medhåll av Jesper.

Elin och Jesper träffades när hon var 16 år och Jesper 18 år. Båda gick högstadiet på Klockarskolan i Säter och växt upp i stora familjer.
Nu har de varit ett par i nio år. Elin förklarar att hon, sedan 15 års ålder, drömt om att bli en ung mamma till flera barn. För fem år sedan bestämde paret att de skulle försöka få barn.
Året därpå började de oroa sig för att allt inte stod rätt till och kontaktade IVF i Falun med önskan om att få göra en utredning. Detta nekades de till eftersom Elin ännu inte fyllt 25.
– Jag har varit besviken på att vi inte fått någon hjälp bara för att vi varit unga, säger Elin som också jobbar med barn.
Elin hade stora problem med menscykeln och fick hjälp av landstinget att göra en utredning om detta.
– Då fick vi reda på att det var fel på oss båda och att vi troligtvis inte skulle lyckas på naturlig väg. De kom fram till att jag hade PCOS och väldigt mycket testosteron i kroppen, berättar Elin som hade ökat mycket i vikt på grund av sjukdomen.

På grund av viktökningen gjorde Elin en bypassoperation privat, vilket gjort att hon gått ner i vikt. På grund av den psykiska påfrestningen av att vara barnlös, utan hjälp, tvingades Elin vara mycket sjukskriven.
Elin tycker att livet är väldigt orättvist och ogillar när folk frågar om när de ska ”skaffa barn”.
– Det är som en kniv i hjärtat, erkänner Elin som tycker att det är bättre att fråga om någon ”funderar på barn”.
Paret har kompisar som fått barn och andra som inte ens försökt. Denna vår fick deras bröder varsitt barn.
– Man blir glad för dem, men samtidigt gör det ont. Jag förstår deras lycka, säger Elin.
Under denna tid har deras relation vuxit sig starkare, men Elin berättar att hon skämts för att hon inte kan få barn.
– Varför duger inte jag för att göra det som vi är skapade till? Varför kan inte jag få barn?

Under fredagen tävlar Jesper i klass Q500 och har då chans att bli svensk mästare på tävlingarna som arrangeras av Södra Dalarnas radioflygklubb. Foto: Sara Flodin

Till slut tröttnade hon på detta och startade ett instagramkonto där de öppet berättar om hur de kämpar.
– Tanken är att den som vill följa vår resa kan göra det där. Då behöver inte vi berätta för alla hela tiden. Folk frågar fortfarande, men mer om hur vår process går. Det kan vara jobbigt att prata om det även fast man är öppen, påtalar Jesper.
– Efter att vi börjat berättat på vårt instagramkonto har många hört av sig och det är skönt att få höra att man inte är ensam, lägger Elin till.

Nu vill paret samla in pengar till forskning om ofrivillig barnlöshet genom att arrangera en pylonracingtävling. Detta kan tyckas vara något långsökt och de förstår att det är en konstig parallell, även om den är självklar för dem. Jesper har nämligen tävlat i sporten sedan han var liten. Hans far gör det också och Elin brukar följa med. Det var hennes initiativ att ta upp idén om en insamling med flygklubben.
– De tyckte att det var en fantastisk idé, som de ställde upp på utan att blinka, försäkrar Jesper.
Den 20 och 21 augusti sker tävlingarna, som de kallar för Guldäggsracet, på Ljusterängarna i Säter. Den som vill betala en högre anmälningsavgift får göra det och överskottet går till forskning om infertilitet. Det går även att swisha ett bidrag. Det är dock ej klart vilken forskargrupp som ska få bidraget. Paret ska få en lista från Karolinska med aktuellt forskning att välja på.

Pylontävlingarna är uppdelade i fyra klasser och vid en flygning kör tre personer sina modellflygplan samtidigt. Dessa körs i en triangelbana som är 400 meter. I den högsta klassen, F3D, kan planen komma upp i 370 kilometer i timmen.
– Det är nog den roligaste klassen för publiken att titta på för då går det fort och de flyger nära varandra, säger Jesper och lägger till att denna klass kommer köras under söndagen.
– I den klassen har vi en nybliven svensk världsmästare som heter Emil Broberg, informerar Jesper och att han med största sannolikhet kommer vara med på guldäggsracet.
Jesper uppmanar alla att komma och titta och säger att de tävlande rör sig bland publiken och att de gärna svara på frågor.
Denna höst ska paret äntligen få påbörja en IVF-behandling. De tycker att det varit bättre om de fått börja tidigare, men säger att de är förväntansfulla inför processen och båda försäkrar att deras chefer stöttar dem i detta.

Barnlösa samlar in pengar till forskning. Foto: Sara Flodin

Elin & Jesper
Bor: Burhagen.
Ålder: Elin 25 år och Jesper 27 år.
Yrke: Elevassistenter.
Djur: Katten Elmer.

PCOS
PCOS beror på att äggstockarna tillverkar för mycket av könshormonet testosteron. Att ha mycket testosteron i kroppen gör så att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket för att det ska bli ägglossning. Äggblåsor som inte har mognat färdigt kan bli kvar i äggstockarna. Hos en del personer är en eller båda äggstockarna fyllda av många små äggblåsor.
Källa: 1177.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS