ANNONS

Mira Mård i hjärtat av kurscentret på gården där hon håller retreater och trumbyggen.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Mira lever i samklang med sin livsväg

KRYLBO/UTSUND Andlighet och ett schamanistiskt livsperspektiv har haft stor betydelse för Mira Mård sedan barnsben. Hon är författare, andlig coach, lärare med mera och sedan 25 år tillbaka introducerar hon gamla visdomar i en modern värld. För tre år sedan flyttade hon till Utsund, Krylbo, där hon driver företaget Hilaria och ett kurscenter.

Gårdsbutiken rymmer föremål och hantverk av olika slag.
Barnbarnet Elliot och hunden Runa trivs med mormor respektive matte.
– Jag har haft eget företag i 23 år och namnet Hilaria kommer från en fest som hölls till Moder Jords och alla mödrars ära i forntida Grekland, säger Mira Mård.
Tillsammans med hunden Runa, en blandras på 2,5 år, möter Mira Mård upp på gården och visar runt i trädgård och i byggnader. Det tidigare sädesmagasinet är ombyggt liksom stallbyggnaden som bland annat fungerar som utställnings- och kurslokal.
Inne i stora gårdsbyggnaden är det lunchdags för dottern Celina och barnbarnet Elliot som är elva månader.
– Celina är vår butikschef, eventplanerare och ansvarar för sociala medier. Styling och dekoration är något som ligger henne varmt om hjärtat, säger Mira innan vi går vidare till gårdsbutiken.
Här finns mycket av Miras eget hantverk, schamanskt hantverk, konst och hon köper också in en del från Nepal.
– Jag har goda kontakter där och vet att det inte handlar om barnarbete.
Mira berättar att hon förvaltar sitt andliga arv med både ryska, finska och samiska rötter.
– Jag jobbar mycket med schamanism och pappa var same så jag har det i blodet.
Mira lever sin dröm och jobbar med och för människor. Hon berättar att hon alltid varit i kontakt med andevärlden och andlighet i vardagen är en av nycklarna till att känna sig hel.

Vart växte du upp?
– Jag är född i Finland och flyttade till Stockholm när jag var fem år. Jag lämnade Stockholm när jag var 14 år. Jag har även bott i Australien och tillbringat tid med aboriginerna där.
Mira Mård är akademiker i grunden med lingvistexamen. På frågan hur hennes intresse för andlighet och schamanism väcktes blir svaret:
– Jag är uppvuxen i andlig familj och förvaltar ett arv från mina förmödrar. Så det har aldrig varit ett intresse, det är ett kall.
Mira brinner för transformativa sessioner och utbildningar i Mother Pinetrees anda som ger människor möjlighet att våga stå i sin kraft.​​​​​​​
– Det är en shamaninspirerad utbildning där du söker dina rötter.

Vad innebär schamanism?
– Schamanismen har sin grund i det eviga kretsloppet. En av de starkaste principerna är att vårda allt levande och hedra det i livets olika skeden. Det finns en tro om att skapelsen består av mer än det vi ser och allt levande bär en själ och att människan är sammankopplad med allt i skapelsen.
För en utomstående icke invigd kan det låta lite flummigt men Mira menar att det handlar om själslig utveckling, att känna sig hel. Att det finns ett behov vittnar hennes utbildningar och retreater om som ofta blir fulltecknade.
– Jag vill ha kvalitet och har siktat på mindre grupper. Man får ansöka för att komma med och deltagarna intervjuas innan de blir antagna.
Mira berättar att nu jobbar hon mer med internet och det finns intresse från både USA och Kanada att komma till gården.
En nyhet är en utbildning till djurambassadör och ge djuren en röst. Mira beskriver det kort att förutom det talade budskapet skapas ett helhetsperspektiv för ägaren om sitt djur.
– Vi agerar som en mellanhand där kommunikation och samarbete brister.
Mira Mård har ett brett arbetsområde, hon är medial och jobbar bland annat med tarotkort. På frågan om hennes mediala sida är medfödd eller något hon utvecklat genom åren blir svaret:
– Jag är född med gåvan, som vi uttrycker det i min tradition. Dock är alla mediala när de föds, men utan träning och stöd bleknar kunskapen och ger vika för det världsliga som exempelvis att tomtar och troll inte finns. Jag jobbar med tarotkort, men föredrar det ceremoniella.
Mira erbjuder även andra företagare att ha olika events.

Är det företagare i branscher likt din?
– Jag erbjuder events på olika sätt. Festivalen förra helgen var ett event för andliga företag, men jag jobbar också med att hjälpa andra att bygga varumärken. Jag arrangerar även kick-off och teambuildingevents för företag som inte har en andlig nisch alls. Många företagsledare är klienter hos mig för att de vill förbättra sitt ledarskap genom att praktisera schamanskt ledarskap. Det är en metod jag utvecklat och lär ut till företagsledare.
Mira verkar ha en gränslös kreativitet. Hon gör smycken, bygger trummor, målar och skriver böcker. Dessutom renoverar hon hus, arrangerar kurser och retreater.

Hur får du ork och energi?
– Hemligheten ligger i att jag lever min dröm. Jag jobbar inte, jag svarar på ropet från min själ. Jag lever i samklang med min livsväg och vaknar upp med glädje och förväntan varje morgon. Varje dag får jag lära mig något nytt, alla jag möter lär mig något. Jag praktiserar Okwamanje, en metod jag skriver om i boken Luftburna. Jag fokuserar på de värdefulla ögonblicken.

Framtidsplaner?
– Att bygga upp ett kurscenter med egna odlingar, där människor har möjlighet att stanna upp och vila ut. Jag vill bygga en oas i en något kantig och grå värld där många känner sig kvävda och behöver hitta sin kraft, sin urvibration, för att växa och må bra. Under 2021 kommer fyra multiförfattarböcker till ut och 2022 kommer tredje boken i Mother Pinetree-serien.

Kort fakta om Mira
Namn: Mira Mård.
Ålder: 46 år.
Familj: Tre barn, ett barnbarn, en hund och en katt.
Vad gör dig glad: Min familj, framgång (även andras), tillväxt och naturen. Jag är väldigt lätt att göra glad, mormor kallade mig alltid för en glad liten skit, som hittade glädje i allt smått.
Vad gör dig ledsen eller besviken: Orättvisor, osämja och missunnsamhet.

Facebook

ANNONS

ANNONS