ANNONS

Anki Rooslien, ordförande för föreningen Kulturkraft i Långshyttan, räknar med att närvara när “Spel-Stina” (Anna-Kajsa Norman) uppmärksammas vid Fline bygdegård den 13 juni.
Foto: Pär Sönnert

Minnesmärke av “Spel-Stina” avtäcks vid Fline bygdegård

FLINE Ett minnesmärke av Anna-Kajsa Norman, känd som “Spel-Stina”, ska avtäckas vid Fline bygdegård den 13 juni. “Det kommer en delegation från Gästrikland, bland annat Gästriklands spelmansförbund”, berättar Anki Rooslien.

1820 föddes Anna-Kajsa Norman på platsen där Fline bygdegård ligger, i Vikarbyn i Hedemora kommun. Hon blev känd som “Spel-Stina” och är ansedd som en av Gästriklands främsta spelkvinnor.

2004 instiftades Spelstinamedaljen och Spelstinastipendiet, till minne av Anna-Kajsa Norman. Den 13 juni hedras hon, både i Hedemora kommun och i Gästrikland.
– Hennes föräldrar kom från Västerby utanför Hedemora och sedan flyttade de till Vikarbyn där Anna-Kajsa föddes. Hon flyttade senare över länsgränsen och bosatte sig i Torsåker, berättar Anki Rooslien, som är ordförande för Kulturkraft i Långshyttan.

Firandet kommer att ske på tre platser, först i Västerby, sedan vid Fline bygdegård och så avslutningsvis i Torsåker.
– Det kommer en delegation från Gästrikland, bland annat Gästriklands spelmansförbund. De kontaktade oss för något år sedan och undrade om vi ville göra något gemensamt med dem, för att uppmärksamma “Spel-Stina”, säger Anki Rooslien.

Vid Fline bygdegård kommer ett minnesmärke att avtäckas, till minne av Anna-Kajsa Norman.
– Det är en smidd fiol, som har smitts av Brukshistoriska Föreningen i Långshyttan. Den har ritats av Hans Forsström, säger Anki Rooslien.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 21, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS