Under sitt yrkesliv byggde Lars-Åke Wettercrantz hus på beställning. Nu bygger han hus i miniatyr som det på bilden: Rävvåla Folkets hus som revs 1959. “Jag har gått efter de två bilder som finns kvar och efter minnen”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Miniatyrhus är modellen för Lars-Åke

SAXDALEN z I många år livnärde han sig på att bygga bostadshus på beställning. Nu bygger han hus i miniatyr – för sitt eget nöjes skull. – Det känns bra att skapa något, att lämna något efter sig, säger Lars-Åke Wettercrantz.

Den pampiga oxelallén upp till Sörby gård framhävs den här dagen extra tydligt av omgivningens solglitter i nyfallen snö.
– Det var min farfar som planterade allén, men blåsten i höstas gick hårt åt flera av träden, säger Lars-Åke Wettercrantz.
Han är den fjärde generationen – av sex – som bor på gården som hans farfarsfar byggde. Men när sonen Mikael med familj ville flytta hem från Stockholm för några år sedan så byggde Lars-Åke ett till hus, en enplansvilla utan trösklar, till sig och hustrun Marita.
– Så nu bor vi i undantagsstugan, säger han med ett leende.

Så här ser gamla Folkets hus ut på en av få bilder som finns kvar.
Lars-Åke har återskapat gamla Folkets hus i miniformat.

Den stora ladan med som en gång inrymde, fyra kor, en gris och en loge är än så länge
mest Lars-Åkes domän. Här vistas han fyra-fem timmar om dagen, snickrar, målar, mekar och monterar.
– Jag måste hela tiderna ha något i händerna, förklarar han.
Även om Lars-Åke är född på gården i Saxdalen så har han bott nästan 40 år i Stockholm med familjen. Han flyttade dit redan som 24-åring eftersom det var ont om jobb hemma i Ludvika. De första tio åren arbetade han som datatekniker.
– Men sedan en fredag fick jag sparken. Jag och 1 500 till.
Tillsammans med en morbror startade han byggnadsfirma och gav sig in i husbyggarbranschen, en bransch som sysselsatt flera i Lars-Åkes släkt.
– Vi byggde både prefabricerade hus och i lösvirke och jag ritade också en hel del.

Så här ser Saxdalens Folkets hus ut från baksidan.
Här är baksidan av nuvarande Folkets hus ut i  modellvariant.

År 2001 när fädernegården stod tom och öde valde sedan Lars-Åke och Marita, som är från Gonäs, att flytta hem igen. Nu är de pensionärer sedan några år men har inga problem att få tiden att gå.
– Vi är engagerade i hembygden, i Rävvåla kulturförening och i Runnbergsgården.
Lars-Åke har också kombinerat sitt engagemang för hembygden med sitt intresse för att bygga modeller, något som han började med för över 50 år sedan. Bland annat har det resulterat i modeller av både Rävvåla gamla Folkets hus, gamla herrgården och Saxdalens “nya” Folkets hus.
De två förstnämnda är rivna sedan länge och det har inte funnits några ritningar att utgå ifrån.
– Jag har haft ett par foton att gå efter och sedan minnen, mina egna och andra gamla gubbars, berättar Lars-Åke.

Lars-Åkes modell av Rävvåla Folkets hus finns att beskåda fram till slutet av januari på biblioteket i Grängesberg. “Det är jätteuppskattat”, säger bibliotekarien Anna-Karin Karlsson.

Han har visat upp sina modeller vid ett par tillfällen. Rävvåla Folkets hus finns nu att beskåda på Grängesbergs bibliotek fram till slutet av januari.
– Där finns också en film som Mikaels sambo Hanna gjort att titta på.
Vad har du fått för reaktioner?
– Det har rönt stort intresse. Många tycker det är roligt att titta på miniatyrer, både barn och vuxna som har egna minnen av husen.
Vad ska du göra med modellen sedan?
– Jag skulle gärna visa upp den på något annat ställe, men det är tyvärr ett svalt intresse från Ludvika för oss i byarna.
Har du några andra modellprojekt på gång?
– Jag funderar på skolan som är nedlagd och kanske Runnbergsgården.
Hur lång tid tar det att bygga ett modellhus?
– Jag vet inte; jag har inte räknat.
Men det är inte bara miniatyrhus och hembygden som tar upp Lars-Åkes tid. Som omväxling brukar han också renovera bilar.
– Jag har totalrenoverat en 1988 års Volvo som har varit avställd i 21 år. I somras var den klar och gick igenom besiktningen, säger han stolt.
Fotnot 1: Byn Saxdalen hette Rävvåla fram till 1948.
Fotnot 2: Lars-Åkes svärdotter Hanna Eriksson har gjort en film om Folkets hus på Gubbas berg i Saxdalen som finns att se på youtube:  https://youtu.be/aIyLNKF9anY

Räfvåla herrgård hade anor från slutet av 1700-talet, men revs i mitten av 1960-talet. Med hjälp av fotografier, egna och andras minnen har Lars-Åke Wettercrantz lyckats återskapa den – i miniformat.

Fakta/Lars-Åke Wettercrantz
Ålder: 81 år.
Bor: I Saxdalen.
Familj: Hustrun Marita, 74, sönerna Mikael, 42, och Stefan, 40 med familjer.
Yrke: Pensionerad snickare.
Intressen: Snickeri och modellbygge, kultur i byn och engagemanget i Rävvåla kulturförening.

Fakta/Byggnaderna
Gamla Folkets hus i Rävvåla/Saxdalen byggdes centralt i byn på Gubbas berg på initiativ av Räfvåla Arbetares Byggnadsförening. Huset invigdes under nyåret 1912-1913 och revs 1959.
Nya Folkets hus i Saxdalen byggdes på samma plats, invigdes i oktober 1961 och blev den nya naturliga mötesplatsen för byborna. I dag står byggnaden oanvänd sedan några år.
Räfvåla herrgård låg norr om Räfvåla hytta, där bostadsområdet “Momsen” ligger i dag. Man tror att det var inspektor Nils Isaac Boultrop som lät uppföra herrgården i slutet på 1700-talet. Under 1900-talet ägde gruvbolaget herrgården som bland annat användes som mäss. Den revs i mitten på 1960-talet.
Källa: Rävvåla kulturförening

Lars-Åke bygger också modellbåtar och renoverar bilar – i naturlig storlek.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS