Hedemorabon Bertil Wennberg har varit med och startat upp åtskilliga mikromejerier bland massajer, vilket lett till att han fått smeknamnet ”Bertil Masai – Milk Man”. Nu har han engagerat sig inom ett annat projekt – nämligen solvatten.
Foto: Pär Sönnert

“Milk Man” har engagerat sig inom solvatten: “En fantastisk uppfinning”

HEDEMORA Hedemorabon Bertil Wennberg har varit med och startat upp åtskilliga mikromejerier bland massajer, vilket lett till att han fått smeknamnet ”Bertil Masai – Milk Man”. Nu har han engagerat sig inom ett annat projekt – nämligen solvatten. “Det är en fantastisk uppfinning som renar vatten via solenergi”, berättar Bertil som reser till Tanzania i augusti med minst en vattenrenare.

Under sina år som anställd på Grådö mejeri kom Bertil Wennberg i kontakt med massajer som lever på stäppen i Tanzania.
– I slutet av 1990-talet jobbade jag som kvalitetsansvarig på mejeriet och då fick jag frågan om vi kunde ta emot en grupp massajer som ville komma på studiebesök. De var i Dalarna på Falu Folkmusikfestival och var intresserade av att lära sig mer om yoghurt och fil, minns Bertil Wennberg

Ett decennium senare, 2009, kom en delegation massajer tillbaka till Grådö mejeri.
– Efter det frågade de om jag ville bli rådgivare till världens första massajmejeri. Jag reste dit med frystorkade yoghurt- och filkulturer, berättar Bertil Wennberg.

Bertil Wennberg visar upp den vattenrenare som han ska frakta ner till Tanzania i augusti. Renaren kan rena tio liter vatten på en timme och ser ut som en portfölj. Foto: Pär Sönnert

Efter att ha varit med och startat flera mikromejerier på stäppen har Bertil nu engagerat sig inom företaget Solvatten som tillverkar vattenrenare som renar vattnet via solenergi.
– Behållaren rymmer tio liter vatten och det sitter en solfångare på som gör att vattnets värms upp och pastöriseras, på samma sätt som man gör med mjölk och annat i ett mejeri. Då dör bakterierna och vattnet renar. Processen tar någon timme och sedan går det att dricka vattnet, att använda det i matlagning eller att tvätta sig med det, säger Bertil Wennberg.

Han hoppas att produkten kommer att vidareutvecklas så att det går att rena en större mängd vatten på en gång.
– Som det är nu är det tio liter åt gången. Sedan kan man hälla över det i en dunk och påbörja nästa process. Vattnet silas när man häller ut det ur behållare. Det här är jättebra för barnen, att man kan använda vattnet till mjölkersättning, säger Bertil.

Vattnet hälls i behållaren och värms upp till drygt 70 grader så att alla bakterier dör. När processen är klar, efter en timme, lyser en grön lampa och vattnet har renat. Det silas på vägen ur behållaren. Foto: Pär Sönnert

2019 gjorde han en resa till en massajby och hade då med sig en vattenrenare. I augusti är det dags för ett nytt besök där han tar med sig en eller två nya vattenrenare.
– Renaren som jag hade med ner 2019 har fungerat jättebra. Den här gången ska jag besöka en annan by, vi försöker göra insatser i byar som har haft problem med utbrott av kolera. Det gäller att jag visar och att byborna får öva, öva, öva, tills alla i byn kan processen och att förklara hur viktigt det här är för dem, säger Bertil som fick kontakt med Solvatten tack vare sitt engagemang bland massajerna.
– Jag känner ju någon i nästan varje massajby på stäppen, konstaterar han.

Bertil Wennberg demonstrerar hur vattenrenaren, som tillverkas av företaget Solvatten, fungerar. Foto: Pär Sönnert

Vid förra resan sponsrades vattenrenaren av Lions Club Hedemora.
– De tyckte att detta var ett jättebra initiativ och ville sponsra. Den här gången har jag blivit sponsrad av Åmåls Fotoklubb. Jag ska ta lite bilder och sedan besöka dem och berätta om resan, säger Bertil.

“Det går att vinkla vattenrenaren efter solen. När solen står i zenit kan man fälla ut och lägga ner vattenrenaren på marken”, berättar Bertil Wennberg. Foto: Pär Sönnert

Men tro inte att han reser till Tanzania utan att ha packat med sig lite yoghurtkultur.
– Jag ska vara effektiv och passa på att besöka en ny by, i närheten av Serengeti, där de vill starta upp ett nytt mikromejeri så jag packar ner lite yoghurtkultur även denna gång. Frystorkad kultur är i pulverform så det gällde att jag har rätt dokument med mig för att förklara vad det är för slags pulver jag vill föra in i landet. Tullpersonalen brukar bli väldigt begeistrad, säger Bertil Wennberg.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 25, 2022

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,220537" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS