Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bertil Wennberg är ordförande för Miljöpartiet i Hedemora kommun, som är kritiska mot förslaget om att avveckkla Garpenbergs skola till hösten. “Många har hört av sig till oss och undrat hur vi kunde gå med på det här förslaget. Vi vill betona att MP inte ens har en plats i bildningsnämnden så vi vill inte beskyllas för att vara med och fatta det här beslutet”, säger Bertil Wennberg.
Foto: Arkivbild

Miljöpartiet vill markera mot beslutet

GARPENBERG z På måndag, den 17 juni, väntas bildningsnämnden fatta beslutet om att avveckla Garpenbergs skola till hösten. Även om man inte kan göra något år detta, då man inte sitter i nämnden, vill Miljöpartiet försöka markera mot beslutet. – Vi tycker att detta är ett förskräckligt förslag, säger Bertil Wennberg, ordförande för MP i Hedemora kommun.

När skolnedläggningarna i Hedemora kommun var på tapeten i slutet av förra året hade Miljöpartiet haft den avgörande rösten, om frågan hade tagits upp där, då partiet är vågmästare i kommunfullmäktige.
Men det hela slutade med flera yrkanden på att skicka skolutredningen på återremiss och när sedan friskolan Olympicaskolan under våren meddelade att man avvecklar sitt högstadium i Hedemora till hösten beslutade kommunfullmäktige att skrota skolutredningen helt, då förutsättningarna hade förändrats.

Men nyligen kom beskedet att bildningsnämndens arbetsutskott vill avveckla Garpenbergs skola till hösten, ett beslut som väntas fattas av bildningsnämnden nu på måndag.
– Det här känns väldigt tråkigt, speciellt för barnen som får detta hängande över sig lagom till skolavslutningen, säger en förälder i Garpenberg som Lokalt i har pratat med.
Bertil Wennberg är ordförande för Miljöpartiet i Hedemora och framför partimedlemmarnas åsikt om att man tycker att detta är en större fråga än att den ”bara” ska beslutas i en nämnd.
– Våra medlemmars åsikt är att detta är ett så stort beslut att det bör fattas av kommunfullmäktige, och där har ju vi en vågmästarroll. Vi visste inget om detta på förhand och många har blivit förskräckta och hört av sig till oss och undrat hur vi kunde gå med på det här förslaget. Vi vill betona att MP inte ens har en plats i bildningsnämnden så vi vill inte beskyllas för att vara med och fatta det här beslutet, säger Bertil Wennberg.

Garpenbergs skola. Hedemora
På måndag, den 17 juni, väntas bildningsnämnden i Hedemora kommun fatta beslutet om att avveckla Garpenbergs skola till hösten. Foto: Arkiv

Han påpekar att hela samhället skulle påverkas av en skolnedläggning.
– Inte minst barnen, deras föräldrar och skolpersonalen. Skolskjuts till andra skolor måste lösas och det här skulle bli en stor omställning för hela samhället.
Vad kan ni i MP göra åt förslaget, när ni inte sitter i bildningsnämnden?
– Vi har skickat en skrivelse till kommunledningen där vi bland annat skriver att vi tycker att detta är ett förskräckligt förslag. Det är det enda vi kan göra, eftersom vi inte sitter med i bildningsnämnden. Då kan inte beskylla oss i efterhand för att vi inte gjorde något åt detta. Våra medlemmars uppfattning är att detta har gått alldeles för snabbt och att vi inte får glömma bort kringområdena i kommunen, säger Bertil Wennberg.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!