Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Lika Olika-metoden ger verktyg och sociala kunskaper för att minska klyftan mellan oss människor, så att vi kan visa empati och tolerans med varandra, för att vi alla ska känna oss trygga, vilka vi än är”, säger Mary Juusela.
Foto: Pär Sönnert

Miljonsatsning på att öka psykisk hälsa bland skolelever

HEDEMORA/SÄTER/AVESTA. 16 mellanstadie- och högstadieskolor i Avesta, Hedemora och Säters kommun deltar i projektet Lika Olika. Syftet är att belysa kamratskap, vänskap och empati för eleverna.

Upptakten för projektet Lika Olika hölls i Hedemora Folkets park i början av maj då 175 medarbetare från Hedemora kommuns skolor och elevhälsa medverkade.
Södra Dalarnas Sparbank finansierar satsningen på 1,3 miljoner kronor och skriver i ett pressmeddelande att: ”Med Lika Olika får lärarna ett värdefullt stöd i sin undervisning och verktyg för positiv förändring. Metoden bidrar med att minska antal liv i utanförskap lokalt, minska antal liv med psykisk ohälsa och att minska antal individer som dagligen kämpar med olika nivåer av depression, ångest eller trauman”.
– Det är ett hårt klimat och tuff tillvaro för många elever i dag. Lika Olika bidrar till en snällare miljö med fokus på att vara en bra medmänniska. Vi vill bidra till att eleverna mår bättre, att alla får känna att de är lika mycket värda och får vara sig själva. Sedan 2019 har vi samarbetat med Lika Olika för högstadieskolorna och det känns bra att vi även kan erbjuda det till mellanstadieskolorna nu, säger Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank, i pressmeddelandet.

16 mellanstadie- och högstadieskolor i Avesta, Hedemora och Säters kommun deltar i projektet Lika Olika. Här ses grundaren Mary Juusela. Foto: Pressbild

Genom Lika Olika-metoden omfattas både lärare, elever och vårdnadshavare. Samarbetspartner är det sociala företaget Lika Olika, som har grundats av Mary Juusela. Hon har startat Lika Olika-metoden för att öka empati och tolerans och med syftet att få fler att bli inkluderade i samhället, både i det lilla och i det stora.
– För att kunna tillskansa oss kunskap i skolan, krävs trygghet och tid, något som kan vara svårt att hitta i en värld där olikheter ses som ett problem och inte en styrka. Lika Olika-metoden ger verktyg och sociala kunskaper för att minska klyftan mellan oss människor, så att vi kan visa empati och tolerans med varandra, för att vi alla ska känna oss trygga, vilka vi än är. Att Södra Dalarnas Sparbank fortsätter att satsa på ungas psykiska hälsa är fantastiskt, och jag hoppas att deras stora engagemang inspirerar andra att bidra till sina närsamhällen på samma sätt, säger Mary Juusela i pressmeddelandet.

Hösten 2019 besökte Mary Jussela Vasaskolan i Hedemora, när Lika Olika hade börjat tillämpas på högstadiet. Nu utökas projektet till att även innefatta mellandstadieskolor i Avesta, Hedemora och Säters kommun. Foto: Pär Sönnert

Följande skolor har tackat ja till att arbeta med Lika Olika:
Hedemora kommun: Fyrklöverskolan, Garpenbergs skola, Jonsboskolan, Smedby skola, Stureskolan, Vikmanshyttans skola, Västerby skola, Olympica, Vasaskolan
Säters kommun: Stora Skedvi skola
Avesta kommun: Skogsbo skola, Karlbo skola, Fors skola, By skola, Johan Olovsskolan, Grytnäs Friskola

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!