Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
City Gross, med butiker i bland annat Falun och Borlänge, får nu ny ägare. Via en affär i tvåmiljardersklassen går Axfood från en andel om 9,9 procent till ett hundraprocentigt övertagande av verksamheten.
Foto: Sonny Jonasson

Miljardaffär när matbjässen får ny ägare

FALUN/BORLÄNGE. Nu får City Gross ny ägare. Bergendahlskoncernen säljer livsmedelskedjan till Axfood som därmed blir ensam ägare. – Vi är övertygade om att detta är rätt väg att gå, säger Spiros Mylonopoulos som är ordförande i Bergendahl & Son AB.

Bergendahlskoncernen meddelar i en kommuniké att beslutet fattats efter en strategisk översyn av verksamheten.
Det hela ger vid hand att detaljhandelskedjan City Gross säljs till Axfood, som sedan tidigare äger 9,9 procent av City Gross och med option att förvärva upp till 30 procent.

I och med denna affär blir man dock ensam ägare till en verksamhet som i nuläget bland annat uppvisar följande:
▪ En marknadsandel om cirka 3 procent
▪ 42 butiker
▪ Cirka 2 800 medarbetare
▪ 9,1 miljarder kronor i omsättning och ett justerat rörelseresultat om -132 miljoner kronor (de senaste tolv månaderna, fram till april 2024)

Spiros Mylonopoulos kommenterar i ett pressmeddelande från Bergendahlskoncernen:
– Vi är övertygade om att detta är rätt väg att gå och att det är en bra affär för alla parter. Axfood blir en utmärkt ägare till City Gross, med värderingar som påminner om våra. Affären bidrar även till att bredda vår bas genom att möjliggöra nya investeringar, helt i linje med det strategiska beslutet 2021 att sälja partihandelsverksamheten till Axfood.
I samband med denna försäljning ingicks även ett samarbetsavtal med Axfood som innebär att City Gross redan är integrerat i den nya ägarens it-miljö och sortiment, vilket sägs underlätta ägarbytet.

Spiros Mylonopoulos, ordförande i Bergendahl & Son. Foto: Åsa Siller/Pressbild
Spiros Mylonopoulos, ordförande i Bergendahl & Son. Foto: Åsa Siller

Lars Ljungälv, koncernchef för Bergendahl & Son AB:
– För detaljhandeln har pandemin och inflationskrisen inneburit betydande utmaningar. Samtidigt står branschen inför stora investeringar de kommande åren.
Han fortsätter:
– City Gross får nu en ägare som kan ge kedjan de bästa förutsättningarna att fortsätta utvecklas och växa, samtidigt som vi genom affären frigör kapital till våra övriga koncept inom handel och till andra investeringar.

Lars Ljungälv, koncernchef för Bergendahl & Son. Foto: Pressbild
Lars Ljungälv, koncernchef för Bergendahl & Son. Foto: Pressbild

Axfood ger i en kungörelse också sin syn på den stora affären där köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
Man ser möjligheter att stärka butikskedjans konkurrenskraft och förmåga att utmana marknadsledarna.
Vd:n och koncernchefen Klas Balkow uttalar sig i bolagets pressutskick:
– Vi är väldigt glada över att ha nått den här överenskommelsen med Bergendahls och välkomnar alla City Gross medarbetare till Axfood-familjen. Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften.
– Vi ser fram emot att tillsammans arbeta för att stärka kedjans position och tydligare utmana de stora aktörerna inom det växande stormarknadssegmentet, där Axfood i dag endast är närvarande genom minoritetsposten i City Gross, säger han.

Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood. Foto: Fond&Fond
Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood. Foto: Fond&Fond

Livsmedelskedjan förklaras i likhet med flera andra branschaktörer ha gått från en lång tids lönsam utveckling till en något sämre utveckling under senaste perioden av hög inflation. Axfood meddelar också att man avser genomföra förbättringar för att slipa kunderbjudandet, implementera kedjedrift och effektivisera verksamheten.
Syftet är att stärka City Gross till att nå lönsamhet senast 2026 och att därefter successivt öka lönsamheten.

Avslutningsvis informeras att transaktionens genomförande är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och EU-kommissionen.
Parterna är överens om tillträde tidigast den 1 september detta år.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!