Aleman, konstnärlig ledare och en av förgrundsfigurerna i det stora evenemanget, ger en innehållsrik helhetsbild av vad som väntar på Faluns voluminösa bandyarena.
Den 17 juni tas området i besittning av tonstarka trupper och kreativt regisserade kårer.
Militärmusiken är på svenska synonym med det ursprungligen holländska begreppet “tapto”. Inom engelskan gäller “tattoo”.
Gemensamt är att yttringen har historiskt avstamp i en signal med innebörden att soldaterna ska återvända till förläggningen och krypa till kojs. Det var dags för serveringen att “sätta tappen i tunnan”.
Detta har sedan utvecklats och vuxit i sitt militärnära uttryck.
I en uppsättning som årets variant av Dala Tapto tar det hela ytterst omfångsrika proportioner i både fysiskt format och klangrymd.
Sten Aleman guidar i grunderna för vad som format en färgstark musikalisk och scenisk enhet.
– Några basbegrepp inom militärmusiken är precision, disciplin och kamratskap. Syftet för vår del är att väcka liv militärkulturen i den tongivande garnisonstaden Falun.
Han fortsätter:
– Dessutom är det nu 500 år sedan Gustav Vasa blev kung, vilket uppmärksammas på flera håll i länet och landet.
– I anslutning till detta har Dalarna också en lite speciell roll i det här med frihetskamp. Om man tittar historiskt har Sverige efter detta heller inte varit ockuperade, vilket i sig är lite speciellt om man tittar internationellt och på exempelvis våra grannländer.

Sten styr vidare i det mångdimensionella arrangemangets kontrollpanel och hittar flertalet ingångar med förmodat god publikmagnetism.
– Vid själva föreställningen kommer de medverkande in växelvis. Upplägget innehåller alltifrån harmonimusikkår till ryttare, beridet bågskytte, militärkulurella inslag och rätt så imponerande marschmoment.
Musikaliskt framträder också rytmiska och blåsbaserade element.
Sammantaget skapas en frikostig palett i både agerande och musicerande.
– Det handlar om drygt 100 musiker och totalt cirka 150 personer i ett omväxlande och välsynkroniserat framförande, redogör Sten Aleman som själv också deltar direkt i aktiviteterna på arenan.
– Dessutom innehåller programmet lite pang-pang. Det blir helt enkelt blanka knappar och skottlossning, skrattar Sten om en lika delar välekiperad som spektakulär afton på Lugnet.
Deltagande musiker i militära ledmotiv är Hemvärnets Musikkår Dalarna, Hemvärnets Musikkår Uppsala, Stockholms Musikkår Tre Kronor, Svea Livgardes Musketerarkår och Svea Livgardes Fältpiparkår.
Därtill alltså Dalecarlian Horse Academys kavalleriryttare försedda med pilbåge. Dessa utför prickskytte mot måltavlor placerade vid bandyplanens ena kortsida.
– Folk kommer definitivt inte att bli uttråkade, betonar Sten Aleman.
Själv har han meriter i det militära som bland annat innefattar värnplikt vid K1 och FN-tjänstgöring på Cypern.
Inom taptovärlden har han deltagit vid sammankomster hållna i exempelvis Finland och Sydkorea.
Aleman, född och uppvuxen i Falun och numera bosatt i Uppsala, vittnar om en internationellt utbredd passion och organisation för musiken i fråga.
– Ja, och det här vilar på många människors ideella insatser. Det är även häftigt att se hur både militära manövrar och musiken kan sitta i ryggmärgen när man väl lärt sig grunderna genuint, säger han.
Och utvecklar:
– Det finns mycket inom detta som jag tror kan locka både lokal och regional publik, och på sikt även dra internationellt intresse.

Innan Dala Tapto når skarpt läge och publiken väller in på läktarna kring bandystadion repeterar varje musikkår och trupp såväl enskilt som samstämmigt.
Ceremoniell inramning möter stämningsladdad musik och moment av hög actionvalör.
Den musikaliska strategin är resultatet av gemensam förmåga och tonalitet. Sten Aleman tillskriver också Dalasinfoniettans Tomas Hellström en betydande roll i att peka ut den musikaliska kompassriktningen.
Sten ser det samlade tilltalet som starkt.
– Ja, det här har en naturlig attraktion i sig självt. Det sammanfogar många element. Ursprunget i militärmusiken är att spegla stämningar och känslor, och den har ett otroligt starkt signalvärde.
– Den berör strid och skapar reaktion mellan känsla och handling. Här finns även musik i förströelsesyfte samt mer ceremoniell, ofta kyrklig musik för exempelvis begravningar, berättar han.
Planen beskrivs vara att köra vartannat år i Falun, och framöver är ambitionen att kunna flytta ned hela apparaten till kaserngården för att då åtnjuta ultimat inramning.
Sten med kollegor ser också gott gry i ungdomskapitalet och hoppas att fler yngre förmågor väljer att ansluta militärmusikens breda banér.
– En av styrkorna i den här musiken är att den inte talar till intellektet. Här är det instinkt, känsla och hjärta som står i fokus.
Kapten Aleman avslutar:
– Jag vill tro att det här är något för alla att beskåda, oavsett ålder. Från väldigt små barn till väldigt fullvuxna barn i 70-årsåldern, skrattar han hjärtligt.

Dala Tapto 2023
▪ Vad: Militärmusikalisk konsert i Falun med moderna inslag
▪ När: 17 juni, start 19.00
▪ Var: Lugnets bandyarena (Icaniwill arena)
▪ Biljetter och mer information: dalatattoo.se