Vädret stoppar Falu pond hockey challenge, tänkt att hållas vid vackra Hälsinggårdsbryggan den 14-16 februari. “Arbetet som alla investerat nu kommer ge oss fina förutsättningar att i stället skapa något fantastiskt nästa år”, framhåller en härdad arrangör i Anders Näs.
Foto: Sonny Jonasson

Milda makter stoppar naturskön hockeyfest: “Bara att konstatera”

FALUN En driven järntrust har kämpat med Falu pond hockey challenge. Moder natur har dock satt stopp för årets tänkta premiärupplaga. Det finns inte is stabil nog att bära arrangemanget.

– Vi har kämpat och hoppats på vintern in i det sista, men när det ser ut så här i januari och februari är det inte mycket att göra åt, konstaterar Anders Näs i en härdad skara arrangörer.

Konceptet kretsar kring kamp och kamratskap i hockeyns tematiskt traditionsstarka tempotempel. Metoden är väl beprövad på såväl andra orter i Europa som i hockeyfästen som Kanada och USA. I Sverige har naturnära skridskoduster hållits vid bland annat hamnen i Örnsköldsvik och huvudstadens Östermalms IP.
Sportens innerliga syfte – utomhus. På Runns naturis vid Hälsinggårdsbyggan i Falun. Så löd planen.

30 centimeter tjock is krävdes, vilket är en siffra som i dag lyser med sin frånvaro.
Premiärupplagan av Falu pond hockey challenge, som skulle gått av stapeln den 14-16 februari, får vänta tills nästa vinter.
– Vi hade behövt fler dagar med minusgrader, säger Anders Näs, en av åtta oblyga krafter i arbetsgruppen närmast evenemanget.
Vid sin sida har man föreningen Runn-is, som äger expertis i frågan.
– Issäkerhet är en förutsättning för hela grejen. Vi har haft fortlöpande kontakt och möten rörande vädret, förklarar Anders.

Nu kastar alltså naturens milda nycker grus i ismaskineriet.
– Det är bara att konstatera hur det ser ut, suckar Anders.
– Fram tills för en vecka sedan hoppades vi kunna genomföra det här i någon skala, men nu får vi i stället vända blicken mot nästa vinter.
Och utvecklar i ett tonfall som trots allt andas entusiasm:
– Arbetet som alla investerat nu, kommer ge oss fina förutsättningar att i stället skapa något fantastiskt nästa år. Vi är övertygade att det här kan bli hur bra som helst.

Falu pond hockey challenge vilar på kärnvärden tänkta att blomma ut i publikvänlig prakt.
De oklara förutsättningarna och kluriga klimatet till trots hade 14 lag med totalt 112 spelare anmält sig för spel på fyra rinkar vid Hälsinggårdsbryggan. En så kallad center court och tre intilliggande planer i solfjäderformation.
Med familjer, vänner och taggade åskådare inräknade sannolikt ytterligare något hundratal på plats.
Anders anar både fina framtidsutsikter och sportslig sprängkraft för en i Falun ny företeelse.
– Ja, längre fram tror jag att vi kan locka 50-100 lag likväl som skapa drag runt evenemanget i stort, med arenatorg, aktiviteter, trevlig atmosfär och umgänge i anslutning till själva hockeyn.
– Det här ska vara ett familjeäventyr lika mycket som idrott.

Om det idrottsliga upplägget:
– Spelmässigt är det lite som att söka sig tillbaka till ishockeyns ursprung, man kör med väldigt låg sarg och målburarna är att likna vid en SJ-pall med hål i. Det ska inte vara matcher på blodigt allvar, utan gemenskapen och leken står i fokus.
Den åttahövdade trupp som slitit med såväl praktiskt pyssel samt blidkande av svårforcerade naturkrafter är alla på det ena eller andra viset anknutna Falu IF.
– Samtliga har gjort ett jättejobb, det är individer från både dam-, herr-, ungdom- och veteransidan i klubben som engagerar sig i den här satsningen, berättar Anders Näs och tillägger att man också uppbär support från flertalet lokala företag och Falu kommun.
– Drömscenariot är att det här redan nästa år kan bli en positiv grej både för Falu IF och folk i Falun. Vi uppskattar det stora intresse som visats evenemanget. Det finns många små värden i det här, framhåller Anders Näs.

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS