Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mikael “Micke” Möller spelar själv både Warhammer och Magic. Han startade sitt företag M Bricks och Hobby för att han saknade en affär som sålde det han behöver för sin hobby.
Foto: Tharos Gröning

Mikael kämpar för butikens överlevnad

AVESTA. Mikael Möller har drivit M Bricks och Hobby sedan 2021. Nu är han nära att behöva stänga på grund av världsläget. – Jag antar att folk måste lägga pengarna på annat än nöjen. Men många skriver fortfarande och undrar om vi har öppet, säger Mikael Möller.

Figurspelsintresset i Avesta har länge varit stort, men det är långt till affärer som har de nödvändiga färgerna, penslarna och modellerna. Därför startade Mikael M Bricks och Hobby i den gamla aluminiumfabriken i Skogsbo.
Affären blev snabbt en träffpunkt för hobbyister och figurspelare i hela området.
– Det var jätteroligt med alla människor i olika åldrar som kom hit och handlade och umgicks, säger Mikael.
I början av december 2021 började butiken även sälja magic-kort och fler spelare kom och blev med. Man höll introduktionsdagar och hobbyn växte.
–Vi hade Warhammerturneringar och jag fick en deal med Games Workshop som gör spelet och det var full ruljans.

Sedan kom invasionen av Ukraina och alla priser steg i höjden. Och även då folk fortfarande spelade så stannade försäljningen av. Numera är webshoppen stängd och i butiken är det ganska utplockat.
Men Micke är inte redo att stänga än.
– Man hoppas ju att det ska vända och att folk ska få pengar i plånboken till sina hobbyer igen.

Det finns fortfarande färg att köpa men hyllorna brukade vara fulla. Det är inte längre lönsamt att ha ett lager och Micke har slutat fylla på. Foto: Tharos Gröning

Man kan fortfarande beställa större partier av vissa varor genom Facebook och Micke gör allt för att Avestaborna ska få möjlighet att köpa de varor han har kvar. Butiken håller fortfarande öppet för magic-spel och Warhammer på onsdagar och lördagar och då är det ofta fullt hus.
– Vi har planer på att ha mer turneringar i Warhammer med. Det gäller att hålla hobbyn levande.

Det är inte bara M Bricks och Hobby som kämpar med de stigande priserna. Många hobbyaffärer runt om i Sverige kämpar mot de stigande priserna. Många har slutat ha lager och säljer bara som ombud för företagen som ofta är utländska.
– Avesta behöver en hobbyaffär och en mötespunkt för oss som spelar de lite mer “nördiga” spelen. Och jag hoppas att jag kan hålla mig flytande men det är svårt.
Vill man vara med och spela kan man hitta M Bricks och Hobby på Facebook och höra av sig för att få veta när det är öppet för spel.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!