Methane, en av Dalarnas många tongivande akter i metalsfären, står nu redo att i januari frigöra ett fullängdsalbum av hetlevrad thrash metal med massiva förtecken.
Foto: Linda Gabor

Metallisk dalafyra ruvar på ett monster

DALARNA. Thrash metal-evangeliet har en hårdför härförare i dalabandet Methane. Dåtidens bryska metoder möts i våldsam krock med en uppdaterad ljudbild och känsla för såväl fräcka detaljer som dräparriff. I vinter nalkas nya albumet “Kill it with fire”. – En brutal platta där vi verkligen lyckats skapa en galen mix av den gamla skolans thrash metal och blytunga riff för moshpiten, säger sångaren och basisten Tim Scott.

Musikaliskt järnhårda kvartetten Methane är cirka ett decennium in på ett slitstarkt förvärv i den massiva metallens tjänst.
De lokalt och regionalt välförankrade medlemmarna är familjära med den tyngre musikscenens klimat både på hemmaplan och i vida världen.
Nu befinner man sig i startgroparna för ett intensivt flöde med allt som kan medfölja en albumrelease.

“Kill it With Fire” dimper ned med ett brak på skivtallrikar och strömmade plattformar den 27 januari, och bandet äger känslan av att ruva på ett monster.
Jimi Mästerbo (ex- Hell Patrol) och Markus Grundströms sylvassa riffexerciser sjuder av aggression och minnesvärda finesser, och nyförvärvet tillika batteristen Jonathan Fundin låter styvt tvåtaktmos möta ryggradsmasserande svängsekvenser.
Frontmannen Tim Scott reflekterar över sällskapets furiösa åthävor.
– “Kill it with fire” är en brutal platta där vi verkligen lyckats skapa en galen mix av den gamla skolans thrash metal och blytunga riff för moshpiten.

Tim – med musikalisk bakgrund i aktade death/thrash-besten Revenant – vidareutvecklar i en betraktelse över det textmässiga innehållet:
– Lyriken präglas av mörk ironi kopplad till den moderna tidens samhälleliga elände, och vissa spår har även djupt personliga texter. Om livet och dess lidanden.
Nyligen har man förevigat en video till stenhårda “Thin the Herd”, ett spår som även släppts i singelformat 2019.

Videon i fråga anspelar visuellt på negativa element nära nyttjandet av sociala medier.
Vokalisten/basisten förklarar den tematiska hållningen i det filmade materialet, vars fundament uppenbarar sig när han rensar vänlistor från individer han bedömer ej har där att göra.
– Jag kapade bort en hel del. Och att bli borttagen på sociala medier verkar för vissa vara värre än döden, resonerar han.
Och fortsätter i sammanhanget:
– Tror att vi alla håller på att bli mer eller mindre galna i det här. Det är ett virus och vi är alla smittade.

Tonalt jobbar videospåret med vissa stygga, rytmiska släktband till The Haunted och även Sepultura kring ögonblick som “Slave New World”.
Krevadminnande klimax uppnås även i bland annat “Declare Chaos”, där de svårt mullrande riffmattorna aldrig tycks avta i urkraft.
Bitvis skapas en ljudmässig motsvarighet till att se ett höghus kana nedför en slalombacke för att fullkomligen ödelägga allt i dess väg.
Fränt samplingsintroducerade “Accuser (of the Brethren)” tänder en eld i hörselorganens vaxtunnlar, varpå “Shock and Awe” gör anspråk på uppmärksamheten via bitvis bryskt snickrade Slayer-manövrar.

“Vi har hittat vår stil och sound genom hårt turnerande och målmedvetet arbete”, betonar gitarristen Jimi Mästerbo. Foto: Deamstime

Tyngd slår följe med taggiga temponummer i en enhet lotsad av ett stycke finkalibrerat bastant ljudbild signerad Jonas Arnberg i Sellnoise Studio.
USA-födde Tim Scott med manskap får i röjarfesten “A Blood Red Sky” sällskap av CJ Scioscia från klassiska New Jersey-gänget Blood Feast, och denne förvaltar gästspelet genom att leverera lika uppviglande som stiliga gitarrfigurer.
Det expressiva omslaget snackar brinnande kaos, armageddon, total turbulens och hundra procent metal.
En grafiskt närodlad produkt av plattans grovkornigt groovebaserade framtoning.

Strängbändaren Jimi Mästerbo kommenterar den kreativa kanonaden.
– Thrashvibbarna har varit viktiga för denna skiva, och vi har genom åren utvecklats åt just det hårdare, thrashigare hållet.
– När Jonathan började banka skinn så fick vi också en väldigt kompetent och tekniskt duktig trummis som gjorde att vi kunde utmana gränserna ännu mera, berättar han.

Och redogör för det kollektiva uppsåtet bakom det burdusa musicerandet:
– Methane har alltid vurmat hårt för att musiken ska svänga och att det ska inte finnas en ram för vad vi kan göra eller vilka stilar vi ska spela.
– Det märks också på nya skivan. Vi blandar stilar men det låter ändå Methane. Vi har hittat vår stil och sound genom hårt turnerande och målmedvetet arbete. Det är något som vuxit fram med tiden.

Methane spelade i augusti på Sabaton Open Air i Falun, och förra fredagen piskade man upp pulsen på välrenommerade Klubb Fredagsmangel i Jakobsberg.
Med ett nytt alster runt hörnet och blicken fäst på en metallisk horisont konstaterar Jimi den naturliga länken mellan kvartetten och scengolvet.
– Nu får vi äntligen ut ny musik och fokuserar på att turnera och spela. Vi är ett liveband och trivs bäst ute på vägarna runtom i världen.

Methane – “Kill it With Fire”
Tim Scott: Sång och bas
Jimi Mästerbo: Gitarr
Markus Grundström: Gitarr
Jonathan Fundin: Trummor
Produktion, mixning och mastering: Jonas Arnberg
Omslagskonst: Eka Saputra Pzychopart
Bokning: Hellbilly Booking
Diskografi: “Southern Metal” (demo, 2014), “Spit on Your Grave” (demo, 2015), “The Devil’s Own” (album, Sony Records, 2017), “Thin the Herd” (singel, 2019), “Declare Chaos” (singel, 2021), “Kill it With Fire” (album, 2023). Utöver detta även medverkan på flertalet samlingsalbum.
Låtlista:
1. “Kill it With Fire”
2. “Accuser (of the Brethren)”
3. “Declare Chaos”
4. “Shock and Awe”
5. “A Blood Red Sky” (gästad av CJ Scioscia från Blood Feast)
6. “Down in the Gutter”
7. “Thin the Herd”

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS