ANNONS

Jonny Nilsson, Bäsinge slakteri, hoppas att de lokala köttleveranserna till kommunen fortsätter. “Alla bönder är med på det här”, säger han.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Mer nära än så här kan det inte bli”

AVESTA Under veckan har det serverats lokalproducerat kött från Bäsinge slakteri på samtliga förskolor, skolor och äldreboenden i Avesta kommun. Såväl kommun som leverantör hoppas att försöket slår väl ut. – Det här kör vi som en test för att se hur det fungerar och i kommande upphandlingar vill vi premiera det, säger Eric Ribbentjärn, enhetschef Måltider Avesta kommun.

Djuren är uppfödda i Avesta kommun, slaktade på Bäsinge slakteri och tillagas i Avesta kommuns kök.
– Att det vi serverar till våra gäster inte har gått utanför kommungränsen är både stort och häftigt, säger Eric Ribbentjärn och tillägger att de vill att maten i så stor utsträckning som möjligt ska vara producerad lokalt.
Jonny Nilsson, som äger och driver slakteriet i Bäsinge, håller med och ser fram mot en fortsättning.
– Det här har vi diskuterat sedan förra året, och får vi leverera till kommunen tjänar både djur, miljö och människa på det, säger han.
Erik Ribbentjärn påpekar att de värnar om alla delar och att politikernas riktlinje är att få in lokalproducerat så mycket som möjligt.
– Mer nära än så här kan det inte bli och det är första gången som vi kör i den här omfattningen. Det blir en test för att se hur båda klarar av det, säger Ribbentjärn.

– Kommunen har köpt lamm av oss tidigare och vi kommer inte att ha några problem med att leverera nöt, säger Jonny Nilsson.
Bäsinge slakteri var ett familjeföretag som funnits i byn i över 70 år när sista ägaren Per Eriksson sålde anläggningen till Scan 2010. Fem år senare blev Siljan Chark ägare men de lade ner produktionen efter några månader.
Jonny Nilsson, som jobbat i branschen sedan 1982, klev in och arrenderade slakteriet från 2016 och förra året köpte han loss anläggningen.
– Nu håller jag på och rustar och har bland annat dragit in fiber och flyttat hit kontoret. Det känns bra att ha allt på samma plats och det är en jättefin anläggning, säger Jonny Nilsson.
Efter att han hade köpt slakteriet kunde han också börja ta in nöt och det har gått över förväntan.
– Sedan jag fick in nöt har det ökat med raketfart. Det finns potential att utöka och jag vill ha en egen nisch. Får vi in Avesta kommun får vi en stående order och det gynnar både miljö, djur, människa och ekonomi.

Hur mycket kött har ni levererat till kommunen?
– Till den här gången har vi levererat mellan sex och åtta nöt. Jag hoppas verkligen att vi kan fortsätta och alla bönder vill vara med på det. Det handlar också om att värna djuromsorgen.
Jonny Nilsson berättar att han förmedlar köttlådor som han packar åt bönderna och efterfrågan har ökat under pandemin.
– Folk lagar mer mat hemma och det märks. Jag tar in all slakt från bönderna och sedan går köttet tillbaka till dem.
Jonny Nilsson berättar att han lejer in transporter som hämtar djuren och han slaktar två-tre gånger i veckan.
– Jag tar reda på allt. Det här gör också att det både blir mindre och bättre hantering av djuren.
Förutom nöt tar slakteriet emot lamm, visst vilt som älg samt en del häst.
På frågan hur det ser ut med vildsvin blir svaret:
– Det finns önskemål från kommunen om att köpa in vildsvin, men det är en knepig hantering eftersom de jagas främst nattetid så det är inget jag har nu.
När Scan hade anläggningen jobbade 16 personer på slakteriet, nu jobbar fyra personer heltid inklusive ägaren själv.
– Båda sönerna plus ytterligare en person är anställd i företaget och tanken är att sönerna ska ta över så småningom, säger Jonny Nilsson.

Facebook

ANNONS

ANNONS