Maja Lasses, Lena Boman, Linda Stenbäck och Klara Lasses är en fyra som ser fördelar i att öka den vegetariska närvaron på skolmatsedeln.
Foto: Sonny Jonasson

Mer grönt på tallriken i skolan

FALUN/BORLÄNGE. Satsningen på grönare skolmat fortsätter. Elever i Falun och Borlänge främjar frågan i samspel med kostplanerare och köksansvariga. Till höstterminen serveras två dagar i veckan vegetariskt krubb på Soltorgsgymnasiet. – Det här är en flerstegsprocess, men vi ser att många är positiva och får gott om god respons, säger Maja Lasses, en av initiativtagarna.

Under vårkanten presenterade en engagerad gymnasietrio i Elvis Ärnlöv samt tvillingarna Maja och Klara Lasses en vegetariskt grundad vision.
Som är tänkt att främja miljötänk och lyfta den grönare matens närvaro på skolmatsedeln. Man backade också upp anslaget med en ambitiöst framtagen film.
På trions skolor, Kristinegymnasiet i Falun och Soltorgsgymnasiet i Borlänge, har tankegodset nu fått fäste.
Eleverna har nyss tagit examen från andra gymnasieåret och till hösten väntar nyheter på den kulinariska fronten.

Framför allt på Soltorgsgymnasiet.
– Känslan är att vi i nuläget kanske kommit aningen längre än Falun i det här arbetet, delvis på grund av att man där varit lite hårdare drabbad resursmässigt av pandemins många faktorer, berättar Linda Stenbäck som är kostplanerare i Borlänge kommun.
Hon utvecklar:
– Men vi har redan sedan tidigare fortlöpande dialog med Falun i såväl den här frågan som andra kostaspekter. Vi kan i den vegetariska satsningen också ha receptutbyten kommunerna emellan. Dessutom kommer den här frågan att behandlas i ett skolforum för hela Dalarna som heter “Offentlig gastronomi”.

Lena Boman, köksansvarig på Soltorg, konstaterar att kunskap att bereda delikat vegetarisk mat redan i dag är säkerställd.
– Ja, vår personal är duktiga på det här, och ett ökat vegetariskt fokus ger även chans att testa ny, spännande kryddning, förklarar hon.
Lena, Linda, Maja och Klara är eniga i övertygelsen att man behöver övervinna en bitvis abstrakt negativ inställning.
En tveksamhet inför grönare mat som man menar sker mer per automatik än till följd av näringsfakta och smakbaserade intryck.
– I den utvärdering vi gjort av vårens enkäter märks att väldigt många är positivt inställda, och vi tror att möjligheten är stor att ännu fler kan välkomna lite mer grönt på tallriken, säger Maja.

Systern Klara inflikar:
– Vi har även mottagit respons från eleverna vilken vegetarisk mat man föredrar. Nästa steg kan bli att sammanfoga dessa önskningar med vad som också är genomförbart i ekonomiskt perspektiv, säger hon och berömmer även utbudet i skolornas nuvarande salladsbufféer.
Linda Stenbäck instämmer och konstaterar att vegetariskt generellt sett inte kostar mer än köttbaserad kost.
Därtill att både Borlänge och Falun är kommuner som följer målbilder i att främja en ekologisk och närodlad hållning för både kött och grönsaker.

Nu väntar alltså till höstterminen konkreta steg i strävan mot en snäppet grönare skolkost.
Linda Stenbäck:
– Det innebär ingen dramatisk ökning, men från och med skolstarten är det vegetariskt på menyn två dagar i veckan på Soltorgsgymnasiet.
– Längre fram eventuellt också målsättningen om tre dagar i veckan. Vi kör en testperiod fram till höstlovet och ska sedan utvärdera, sammanfattar hon.

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS