ANNONS

Helene Granqvist arbetar på City Gross i Falun, och blev i veckan vittne till en akt av påtaglig medmänsklighet. En äldre herre erbjöd sig att betala nästan 500 kronor åt en yngling vars kortköp inte gick igenom. “Jag frågade om han ville ha kvittot, men det avböjde han. “Nej, släng det så frugan inte får nys om det här”, sade han och skrattade”, berättar Helene.
Foto: Sonny Jonasson

Medmänsklig gärning av vardagshjälte

FALUN “Det finns hopp om mänskligheten”, heter det ibland. Kanske för sällan. På en matbutik i Falun blev tesens innersta värde välkommen verklighet.

Många har sannolikt varit där, men desto färre skulle bekänna det offentligt.

“Medges ej”.

Det retsamt obstruerande meddelandet från kortläsaren är inte bara resonans av ett besvärligt eko från ett konto som gapar nästintill tomt. Häri finns kanske också svårmod och en touch av skam; man kan inte betala för sig. Bakom ringlar kön lång och problemen hopar sig.
Om dylik situation uppstår torde i en perfekt värld jourhavande svärm av räddande änglar tillskynda platsen för omedelbar frälsningsaktion. I stil med den som inträffade på City Gross i Falun.
– Jag satt i kassan då en kund, en kille i 25-årsåldern, inte fick igenom sitt kortköp. Han hade dessutom inte mobilen med sig, så han kunde heller inte kolla sitt saldo, berättar Helene Granqvist på City Gross i Falun.
– Då säger plötsligt en herre i kön bakom honom att “jag kan betala det som fattas”, fortsätter Helene.
Den unge mannen blir förvånad och berättar att han inte vet hur stor summa som saknas på kontot.

Goda dåd kan bli dyra.

Den äldre gentlemannen fattar då ett beslut synnerligen väl marinerat i empati.
– “Äh, jag betalar alltihop åt dig. Det får bli dagens goda gärning”, återger Helene Granqvist.
– Det var liksom ingen riktig småsumma heller, utan totalbeloppet var nästan 500 kronor. Killen blev rätt paff och frågade om farbrorn verkligen var säker på det här, men det fanns inga tvivel från dennes sida.
Dock ett litet förbehåll.
– Jag frågade om han ville ha kvittot, men det avböjde han. “Nej, släng det så frugan inte får nys om det här”, sade han och skrattade.

Helene Granqvist kan inte dra sig till minnes att hon varit med om något liknande i butiksmiljön tidigare.
– Men det får gärna hända fler gånger. Det känns hoppfullt att det finns så snälla människor, och man hoppas att de inte bara är äldre personer utan att folk i alla åldrar kan följa ett så här fint exempel om det skulle behövas.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 05 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS