Säters kommun vill upplåta mark för nya bostäder på grönområdet Präst Källa. Mikael Spjut, som är biträdande samhällsbyggnadschef, och planarkitekt och Emma Sillanpää kollar in platsen där fem nya hus kan komma att byggas.
Foto: Sara Flodin

Medborgarna får granska planerna för Präst Källa

SÄTER. Det planeras byggnation av bostäder på många platser i Säters kommun. Ett av dessa är Präst Källa. Nu ska medborgarna återigen få granska förslaget och ställa sina frågor om detaljplanen till ansvariga tjänstemän. “Efterfrågan på bostäder är stor i kommunen”, konstaterar Mikael Spjut som är biträdande samhällsbyggnadschef i Säter.

Kommunen har en bostadsplan där olika platser pekas ut. På Säter kommuns hemsida finns dessa listade.
– Det går ofta till så att en exploatör har läst den och valt en plats där denna vill uppföra sin typ av hus. Den senaste tiden är det många som hört av sig och vill bygga i Säter, förklarar Emma Sillanpää som är planarkitekt på Säters kommun.
– Planerade bostäder är förstås beroende av hur marknaden och exploatörernas ekonomi utvecklas, inflikar Mikael.

Max Avander och dottern Alice tar en promenad med hunden Parina förbi Präst Källa. Han är skeptisk till bygget eftersom har är rädd att det kommer leda till fler bostadsområden på skogsytan. Foto: Sara Flodin

Anledningen till att Präst Källa valts ut är att det är en central plats med närhet till fin natur och infrastruktur.
– Tanken är att de ska bygga ett 40-tal bostadsrättslägenheter uppdelat på fem bostadshus, berättar Emma.
Husen som planeras har två våningar med inredd vind. De ska ha träfasad och sadeltak.
– Takvinkeln kommer vara lik de omkringliggande husen med max 30 grader. Vi reglerar sådana saker så det stämmer överens med omkringliggande bebyggelse.
Anpassningen till naturen är det viktigaste i projektet.
– Tanken är att vi ska bygga efter ett ideal som kallas för ”hus i natur”. Det är ett krav kommunen ställer på exploatören då vi anser att det är av vikt, speciellt på ett naturområde som Präst Källa. Detaljplanen behövs, för att möjliggöra deras byggnation.
Inom ett visst område måste även träd bevaras.
– Det krävs extra marklov för att reglera markhöjden.
Emma är medveten om att sättet att bygga kan bli kostsamt.
– Men man får tillbaka det i hur trivsamt det blir, anser hon.

Detta är en illustration på hur bostäderna kan komma att se ut. Något som är säkert är att det kommer bli fem trevåningshus med träfasad. Illustration: Pressbild

Mikael tycker att det är viktigt att ett område erbjuder olika typer av boenden.
– Det handlar om att hitta en blandad bebyggelse. Det är ont om bostadsrätter i Säter och något som efterfrågas. Detta är ett område med mycket villabebyggelse. Att blanda upp det med bostadsrätter är positivt. Då blir det en blandad bebyggelse. Olika typer av boenden efterfrågas. En villa attraherar en viss målgrupp medan en bostadsrätt en annan och hyresrätt en tredje.
I bostadsplanen pekades först ett annat område, närmare Säters centrum, ut.
– Under detaljplanearbetet har vi justerat detta till en del av Präst Källa som används så lite som möjligt.

Medborgarna har under detaljplaneprocessen fått lämna in åsikter i samband med samråd. Nu är det sista chansen att påverka detaljplanen.
– Åter igen samlar vi nu in synpunkter från allmänheten. Vi tar till oss alla synpunkter och försöker utforma förslaget så bra så möjligt.
Under våren tas sedan ett beslut för detaljplanen i kommunfullmäktige. Om någon stor förändring behöver göras i planen måste förslaget genomgå ytterligare en granskning.
– Inget är bestämt förrän detaljplanen är antagen, lovar Mikael.
– När detaljplanen är antagen i kommunfullmäktige finns det möjlighet att överklaga under en treveckorsperiod, men det kan endast de göra som tidigare inkommit med synpunkter.
I samrådsskedet fick kommunen in åsikter om förslaget.
– Det fanns åsikter om den anslutningsväg som blir en förlängning av Korsnäbbvägen.
Christina Svensson bor på Korsnäbbvägen intill det planerade bygget. Hon gillar inte den nuvarande planen angående anslutningen av väg till bostadsområdet.
– Jag vill att vägen ska ansluta från sjösidan, säger Christina som planerar att gå på kommunens möten.
Hundägaren Max Avander går promenad i området tre gånger per dag. Han har fem barn samt en tjänstehund inom försvaret.
Barnen brukar leka precis på platsen där det ska byggas. Dessutom tränar han ofta spår med schäferhunden Parina i skogen.
– Det är många barn som leker i skogen och mycket lekyta kommer försvinna.
– Även grönområden försvinner. Om de börjar att bygga kommer de kanske fortsätta bygga på platsen. Det brukar vara så och sen är det förvandlat till ett lägenhetsområde.
Enligt biträdande samhällsbyggnadschef Mikael Spjut finns det inget som reglerar att det inte skulle kunna bli så.
– I dagens läge finns dock inga indikationer på att de skulle vilja bygga något mer här. Det är inte heller något som pekas ut i bostadsplanen. Min upplevelse är snarare att politikerna vill värna parkområdet och pulkabacken.
Emma tycker att det blir viktigare och viktigare att bevara grönområden.
– Både för människors hälsa och rekreation, men också för att klimatanpassa. Grönska kyler, men kan även fånga upp vatten när det regnar mycket.
I bostadsplanen pekades först ett annat område, närmare Säters centrum, ut.
– Under detaljplanearbetet har vi justerat detta till en del av Präst Källa som används så lite som möjligt.
– Förtätning är alltid en utmaning med tanke på att det redan finns ett intresse i området. Det finns personer som kanske bott här länge och vant sig med en viss omgivning, förklarar Mikael.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS