Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mchtba Tai flydde från Irak tillsammans med sin mor och bror. Nu har Mchtba, som vill bo kvar i Avesta, integrerats i Sverige och blivit erbjuden jobb, men Migrationsverket har beslutat att han ska utvisas.
Foto: Sara Flodin

Mchtba ska utvisas till Irak

AVESTA. Mchtba Tai och hans familj flydde Irak och kom till Sverige 2015. Nu ska Mchtba, som integrerats i Sverige och fått ett jobberbjudande, utvisas. – Det är tråkigt och deprimerande. Jag mår inte alls bra, säger Mchtba som vill ha en framtid i Avesta.

I juni tog Mchtba studenten från Karlfeldtgymnasiet. Har är utbildad svetsare och på avslutningen fick han ett stipendium på tio tusen kronor från Stora Enso. När Lokalt i:s reporter träffade honom på studenten log han stort och var stolt över att ha fått utmärkelsen. Nu, fem månader senare, träffas vi i hans flickväns lägenhet i centrala Avesta där han bor. Mchtba pratar perfekt svenska och kommit in i det svenska samhället.
– Jag har skaffat mig ett nätverk här i Sverige, förklarar han.
Mchtba vill börja arbeta, men systemet stoppar honom då han inte har något samordningsnummer, ett tillfälligt personnummer.
– Det är tråkigt och deprimerande. Jag mår inte alls bra, en människa måste aktivera sig, säger Mchtba som mest sitter hemma i lägenheten på vardagarna när hans vänner och flickvän arbetar.

Mchtba kom till Sverige 2015 tillsammans med sin mor och lillebror. De flydde landet strax efter att familjens dotter dött under en turbulent tid i hemlandet. Mchtba vet inte vad som hände hans syster eller far.
– Jag har inte haft någon kontakt med honom sedan vi lämnade Irak. Jag vet inte om han är död. Jag vet ingenting, berättar Mchtba och lägger till att hans mor lever under ett hedersrelaterat hot.
Tiden i Sverige har också varit turbulent. Familjen har bott på flertalet platser; i Östersund, Märsta, Karlbo och i Långshyttan, men Mchtba säger att han alltid återvänt till Avesta som blivit “hans trygga famn”.
– Jag känner Avesta som jag känner mig själv. Jag är hemma här. Oavsett vart jag åker kommer jag alltid tillbaka hit. Jag känner mig bekväm i Avesta och vill alltid komma tillbaka hit, förklarar Mchtba som talar flytande svenska och vill bo kvar i kommunen.

När Migrationsverket började tömma Dalarna på asylsökande under 2021, för att avveckla alla tillfälliga boendeplatser, förvisades familjen till Härnösand, men Mchtba vägrade att åka dit.
– Jag hade skola och vänner i Avesta. Vad skulle jag göra där, undrar han.
Migrationsverket delade då på familjen och flyttade Mchtbas mor till Härnösand. Hennes söner fick bo kvar i ett familjehem i Avesta.
– Jag var 14 år när mamma flyttade. Jag hade precis gått klart åttan och gick i nian. Soc ringde och erbjöd mig att bo i ett familjehem för att kunna gå klart nian och gymnasiet eftersom det gick så bra för mig, berättar Mchtbas lillebror som nu bor hos sin flickväns familj.
– Jag grät. Det kändes som att världen tog slut när jag var mer än sju timmar från mina söner, säger Mchtbas mamma som nu bor inneboende hos de vänner hon har i bygden, eftersom hon vill vara nära sina söner.

Mchtba tycker att Carina Palm, som han varit familjehemsplacerad hos, varit som en “extra mamma”.
– Hon har hjälpt mig med allt som jag behöver; plugg, pengar, skjuts, allt möjligt. Hon förstår min situation och jag är tacksam över att jag har henne. Behöver jag någonting återvänder jag till henne och hon sviker mig aldrig mig, förklarar Mchtba.

– Han är som min andra son, så hon får lov att dela, säger Carina som sitter med under intervjun och sneglar mot Mchtbas mamma som sitter i samma soffa tillsammans med Mchtbas bror.
– Vi har blivit som en familj, konstaterar Mchtba.

Mchtba Tai som kom till Sverige 2015 och vill stanna i Avesta. Han har blivit erbjuden jobb, men har fått avslag från Migrationsverket och ska utvisas till Irak. Foto: Sara Flodin

När Mchtba, som fyller 21 i november, blev myndig fick han ett eget ärende på Migrationsverket. Trots tidigare avslag har inte familjen utvisats på grund av att läget varit för osäkert i Irak. Det var också en anledning till att Mchtba ärende stängdes, men nyligen öppnades det igen och den 25 september fick Mchtba åka till Migrationsverket i Sundbyberg för att lämna fingeravtryck och göra en omfattande intervju. Dagen efter den stora intervjun, den 26 september, tvångsutvisades 26 irakiska medborgare från Sverige. Den 23 oktober fick Mchtba ett nytt avslag om uppehållstillstånd eftersom Migrationsverket anser att han inte har asylskäl. Mchtba tycker att det är “ett helvete” att leva under dessa förhållanden och att hans önskan är att vara till nytta för Sverige.
– Jag tycker om Sverige. Sverige har varit ett land som tagit hand om människor som behöver hjälp.

Läs mer: Fick jobb – men får inte arbeta

Fotnot: Mchtba har på nytt ansökt om ett samordningsnummer.

Att få uppehållstillstånd i Sverige betyder att man har rätt att leva och bo här. Uppehållstillståndet kan antingen vara permanent eller tidsbegränsat.
Källa: Migrationsverket

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!