I matpaketet fanns bland annat lokalproducerad ost.
Foto: Dreamstime

Mättande paket delades ut till jul: “Lovvärt initiativ”

LUDVIKA. 63 matlådor delades ut till behövande i Ludvika kommun inför jul. Initiativet kom från Dalarnas försäkringsbolag som organiserat, distribuerat och betalat för matpaket till såväl enskilda personer som familjer runt om i hela Dalarna. – Det var en god tanke som försäkringsbolaget genomförde i samarbete med Ica och oss på Röda Korset, säger Ulla-Mari Stenestam, sekreterare på Röda Korset i Ludvika och deltagare i projektet.

Det var när Dalarnas försäkringsbolag meddelade att de skulle skänka pengar till julmat, som Röda Korset i Ludvika omedelbart anmälde sitt intresse för att medverka.
Strax före jul spreds mat-talonger som mottagarna sedan kunde byta mot en matlåda på Ica Kvantum i Ludvika.

Ulla-Mari Stenestam, sekreterare på Röda Korset i Ludvika. Foto: Privat

– Utmaningen från Röda Korsets sida var att med kort varsel fördela talongerna så rättvist och ändamålsenligt som möjligt. Förutom Ludvikakretsens egna nätverk användes andra lokala organisationers kontaktvägar såsom kyrkliga samfund, Hyresgästföreningen, PRO, med flera. Genom vårt eget språkcafé hade vi även direktkontakt med en del behövande familjer. Till exempel från Ukraina och andra nationer.

I matlådorna fanns det julmat och delikatesser från lokala producenter. Bland annat julmust från Mora Bryggeri, ost från Hansjö, glögg från Tillmans och potatis från Sundborn.
– Vi och vårt nätverk mötte stor tacksamhet bland mottagarna av mat-talongerna. Det finns ett behov i vårt samhälle. Det såg Dalarnas försäkringsbolag. De tog ett lovvärt initiativ, avslutar Ulla-Mari Stenestam.

Facebook

Populärt på webben