ANNONS

Lars Holmsved och Mats Kåks i rummet på Café Wahlman där de tidigare helt okända bilderna av Sigrid Kåks (född Bjurström) nu har ställts ut.
Foto: Pär Sönnert

Mats hittade moderns okända elevarbeten – nu visas bilderna på Café Wahlman

När Mats Kåks gick igenom sina föräldrars saker så gjorde han en oväntad upptäckt. I en mapp fanns hans mammas nästan 80 år gamla elevarbeten från dåvarande Konstfack. “Jag tappade hakan fullständigt”, säger Mats Kåks som nu visar upp Sigrid Kåks bilder på Café Wahlman i Hedemora.

För ett par år sedan gjorde Mats Kåks upptäckten efter sin mor Sigrid Kåks, som föddes i Hedemora som Sigrid Bjurström 1905 och avled 1995.
– Jag höll på att titta igenom mina föräldrars kvarlåtenskap och då hittade jag en mapp med drygt 20 bilder som mamma gjorde som elevarbeten när hon gick på Tekniska skolan i Stockholm, vilket sedan blev Konstfack. Hon hette Sigrid Bjurström på den tiden och alla bilder är signerade. De är gjorda 1933 och 1934, berättar Mats Kåks.

Vilket skick var bilderna i?
– Det var skyddade i mappen och var helt oskadade. Tänk att de har legat där i över 70 år. Jag hade verkligen ingen aning om detta. Visst berättade mamma om att hon hade gått på den här skolan men hon sade aldrig något om att hon hade sparat sina elevarbeten. Jag tappade hakan fullständigt när jag insåg vad det var, säger Mats Kåks.

Några av Sigrid Kåks (född Bjurström) elevbilder från Tekniska skolan i Stockholm, nuvarande Konstfack. 

Bilderna är olika stilleben, av vardagliga saker som koppar och leksaker. Teknikerna som använts är akvarell, gouache (täckande vattenfärg) samt blyerts.
– De är otroligt fina, berömmer Lars Holmsved, ordförande i föreningen Hantverk och Design i Hedemora, där Mats Kåks också är engagerad.
– Hon lyckas ge liv till föremålen, det är väldigt skickligt gjort, säger Mats Kåks.

Mats Kåks och Lars Holmsved visar upp bilderna på Café Wahlman.

Efter att Mats hittat bilderna ramade han in dem och i samband med Kulturnatt i Hedemora, den 4 september, hängdes merparten av bilderna upp i ett av rummen på Café Wahlman.
– De kommer åtminstone att hänga här fram till vårt årsmöte, den 3 oktober, så det går att se dem ett tag till, säger Lars Holmsved.
– Bilderna kommer inte att säljas, de ska stanna i familjen. Alla i familjen blev helt förbluffade när jag berättade om mitt fynd, säger Mats Kåks.

Fyndet innebär även att föreningen Hantverk och Design i Hedemora får utöka sin dokumentation.
– Vi försöker dokumentera alla hantverkare, konstnärer och designers som har koppling till Hedemora, förklarar Lars Holmsved.
– Mamma var ju inte alls känd som någon konstnär, säger Mats Kåks, som inte är säker på att Sigrid själv hade velat visa upp sina bilder.
– Om jag hade frågat henne så hade hon nog sagt nej, eftersom det “bara” var elevarbeten. Men de är fantastiskt skickligt gjorda, säger han.
– Jag är säker på att Sigrid är stolt där uppe i sin himmel över hur fint bilderna har tagits emot, säger Lars Holmsved.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 38, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS