17-åriga Matilda Lindström från Vikmanshyttan vann VM-guld i draghund, för juniorer, när världsmästerskapen avgjordes i jämtländska Åsarna i början av mars. “Jag har två säsonger kvar som junior, sedan väntar seniorklassen”, berättar den färska världsmästaren. Bilden togs under guldloppet i klassen combined, där Matilda tävlade tillsammans med hunden Kompis.
Foto: nkphotoart

Matilda är bäst i världen: ”Det är svårt att ta in”

VIKMANSHYTTAN. Matilda Lindström, från Vikmanshyttan, är bäst i världen i draghund för juniorer. – Det är svårt att ta in och att förstå att jag vann, säger den nyblivna världsmästaren som även kammade hem en bronspeng i en av de andra klasserna.

I början av mars avgjordes VM i draghund i jämtländska Åsarna. En av juniorerna som deltog var Matilda Lindström, från Vikmanshyttan.
– Jag tävlade i tre olika klasser, först lina där man åker tio kilometer på skidor och är hopkopplad med hunden via en lina. Sedan finns det pulka, där man åker tio kilometer och då hunden drar en pulka med extravikt i. Och så finns combined, som jag vann guldet i, där man först åker fem kilometer med pulkan och sedan tar av pulkan och kör med linan resterande fem kilometer, berättar Matilda Lindström, som tävlar för Södra Dalarnas Draghundsklubb.

Vilken är din favoritklass?
– Det är combined, det är det roligaste eftersom det är en så teknisk klass. Den är också masstart medan de andra klasserna har individuell start. Det här är första vintern som jag tävlar i combined och därför var det extra speciellt att ta guldet i just den klassen.
Vann du guldet med stor marginal eller var det dramatiskt?
– Det var verkligen jämnt, jag och tvåan hade en sekundstrid och jag kunde avgöra på målrakan. Jag spurtade ifrån och vann med 4, 5 sekunder till slut. Men sedan hade jag marginalerna emot mig i klassen lina där jag vann brons men var bara en enda sekund från silvret, berättar Matilda Lindström.

Bild från guldloppet. “Detta är taget vid i växlingen mellan pulka och lina där jag snabbt hakar av pulkan och lämnar den i min ´pit stop´”, berättar Matilda Lindström. Fotograf: nkphotoart

Guldet vann hon i par med hunden Kompis.
– Och sedan tog jag bronset tillsammans med kullkamraten Kåra. De är en blandras mellan vorsteh och greyhound. Båda hundarna lånar jag när jag ska tävla men nästa vintersäsong hoppas jag kunna tävla med min egen unghund, Zeke. Han är bara tio månader ännu och får stå på tillväxt till dess att han är 18 månader innan han kan börja tävla.
Hur har du firat VM-guldet och VM-bronset?
– Med att äta tårta. Jag har firat med familj och släkten, vi var ute och åt middag.

Matilda Lindström tillsammans med Kompis, som hon vann VM-guldet med. Matilda vann även en bronspeng, i klassen lina, där hon tävlade tillsammans med Kompis kullkamrat Kåra. Foto: Maria Lindström

Draghund kan köras på både barmark och snö. I den förstnämnda disciplinen springer eller cyklar hundföraren bakom hunden och på vintern åker hundföraren skidor.
– Vintersäsongen är min favorit. Nu är säsongen i stort sett slut, jag ska köra några mindre tävlingar framöver. Annars är barmarksdelen generellt större, både nationellt och internationellt, berättar den nyblivna världsmästaren från Vikmanshyttan.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!