ANNONS

Mthilda Wiberg inför Nordiska mästerskapen i Smedjebacken 2021.
Foto: Karin Diffner

Mathilda tävlar för Smedjebacken i Nordiska mästerskapen

SMEDJEBACKEN. Sedan 2016 har Mathilda Wiberg, med rötter i Smedjebacken, tävlat i båtracing. Hon började i juniorklassen och har sedan 2020 tävlat i Formel 4. I augusti representerar hon Smedjebacken i Nordiska mästerskapen. – Smedjebacken betyder mycket för mig – pappa kommer därifrån och jag har en stark anknytning dit. Min första tävling någonsin var Poker run för barn i Smedjebacken. Det var den tävlingen som fick mig att börja med det här.

Hon är just på väg hem från båtracing-VM i Italien när Lokalt i Ludvika och Smedjebacken pratar med henne över telefon. I Italien har hon under två dagar tävlat mot förare från bland annat England, Italien, Estland och Litauen. Sammanlagt tävlade åtta personer från sex europeiska länder och Mathilda Wiberg hamnade på plats sex båda dagarna.
– Vi kör ungefär 20 minuter per Grand Prix. Det var två Grand Prix över hela helgen och jag låg trea ett bra tag under andra dagen, men på det 18:e varvet fick jag stopp.

Orsaken till stoppet var problem med motorn som gick varm.
– Jag trodde vi hade löst det problemet, men det hade vi tydligen inte. Jag hade bra fart i kvalet, men kvalet går ut på att man kör hot laps, alltså bara ett varv. På grund av motorproblem kunde jag inte pusha, köra i full fart under ett helt Grand prix. Det var synd, men jag kämpade mig i mål i båda tävlingarna.

“Vi i familjen är ett racingteam – mamma, pappa och min lillebror, som också tävlar. Vi är tillsammans varje helg”, säger Mathilda Wiberg. Från vänster Hilmer, Andreas, Mathilda och Emma Wiberg. Foto: Karin Diffner

I Formel 4 kör förarna i 120 kilometer i timmen och tävlar i en bana runt olika bojar. Båtracing-VM hölls i Brindisi, som ligger på den östra sidan av den italienska stövelns klack.
– Vi har haft 36 grader varmt så det var väldigt tuffa race och svårt att hålla sig koncentrerad, men det var bra att lära sig det också.
Under sommaren har Mathilda Wiberg fler VM-deltävlingar att se fram emot. Och den 27 och 28 augusti är det dags för Nordiska mästerskapen i Smedjebacken.
– Det ska bli superkul att åka på hemmaplan. Nordiska mästerskapen är inte lika internationellt som VM, men de bästa i världen är från Norden. Nordiska mästerskapen är ett roligt race med hög nivå på förarna.

Förra året arrangerades Nordiska mästerskapen i Smedjebacken för första gången. Mathilda Wiberg har positiva minnen från tillställningen.
– Tävlingen var väl organiserad. Många har pratat gott om den i efterhand, det är kul att representera Smedjebacken, man kan vara stolt.

Mathilda Wibergs tävlingsbåt under Nordiska mästerskapen i Smedjebacken 2021. Foto: Karin Diffner

Vilka är dina styrkor?
– Tror att jag försöker att inte backa undan, jag tar de chanser som öppnar sig på banan.

Mathilda Wibergs tävlingsbåt under Nordiska mästerskapen i Smedjebacken 2021. Foto: Karin Diffner

Var kommer intresset för båtracing från?
– Det är pappa som tävlade när han var ung och han har lett in mig på det här spåret och det har vuxit utifrån det.

Hur stora är dina chanser att vinna Nordiska mästerskapen?
– Man vet inte riktigt. Jag har haft lite otur just i tävlingarna. Men vinst är inte omöjligt.

Mathilda Wiberg
Ålder: 18 år.
Bor: Utanför Stockholm och halvårsvis i Sälen.
Familj: Mamma, pappa och lillebror. Tidigare har familjen haft en sommarstuga i närheten av Semla.
Anknytning till Smedjebacken: Pappa är från Vad. Han har tävlat för Smedjebacken.
Intressen: Jag har åkt mycket scooter, det håller mig i gång på vintrarna. Längdskidor gillar jag också.

Facebook

ANNONS

ANNONS