Ahmed Mohammed och hans kompisar från Forssaklackskolan fastnade vid Falu Energi och vattens monter där Sara Anåker och Niklas Torsgården lät dem testa hur mycket energi som går åt till att driva till exempel en dammsugare.
Foto: Karin Diffner

Mässa ska locka unga till tekniska yrken

BORLÄNGE. Teknikmässan i Borlänge lyckades i år med syftet att visa bredden och öka intresset för tekniska och naturvetenskapliga yrken. Åtminstone i ett fall. – Jag vill vara med om den tekniska utvecklingen, säger Ahmed Mohammed som går i åttan.

Teknikmässan är ett samarbetsprojekt mellan 2047 Science Center, Teknikerjakten och Högskolan Dalarna. Den genomfördes i år för tionde året. De sista två åren har den skett digitalt, men i år myllrade det av liv på Galaxen igen.
Totalt besökte cirka 1 700 elever mässan. Ena dagen 400 gymnasieelever från hela länet och nästa 1 300 åttondeklassare från Borlänge och Falun.
Några av åttondeklassarna som gick runt och tittade på det 30-tal utställare som fanns på plats var Ahmed Mohammed och hans kompisar från Forssaklackskolan. De hade fastnat vid Falu Energi och vattens monter där det vankades tävling i att med handkraft driva elektriska prylar så länge som möjligt.
– Det är kul att få testa saker och tävla, säger Ahmed.
Vad tycker du om mässan?
– Det är intressant att få veta mer om olika jobb.
Kan du tänka dig att jobba inom teknikområdet?
– Ja, jag vill vara med om utvecklingen och se hur det blir för nästa generation.
Niklas Torsgården från Falu Energi och vatten berättar att företaget vill visa upp vilken typ av sysslor som finns där och att det ska öka intresset bland ungdomar.
– Men de är mest intresserade av tävlingen, konstaterar han med ett leende.

Emmy Jansson, Klara Hylvander och Alin Azimi svarade på frågor om alla företag och passade på att förse sig med nyttiga reklamprylar – som solglasögon.

Tävlingar var det gott om på mässan. Bland annat kunde man vinna en högtalare genom att svara på frågor om alla utställare. Det tyckte Emmy Jansson, Klara Hylvander och Alin Azimi från Domnarvets skola var kul.
– Det var fler företag och roligare än man trodde, säger Alin.
Är det något ni kan tänka er jobba med?
– Inte vad jag vet än, men det är kul att få veta mer, säger Emmy.
I mässan ingick också en rad föreläsningar, bland annat av Ludvikasonen Ulf Danielsson som är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och känd från olika tv-program.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!