Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
grilla. sommar. recept. Avesta
Maria Hellman Ivarsson och hennes familj grillar minst två gånger i månaden på vintern och nästan varje dag på somrarna. Det är gott och ett bra sätt att laga mat tillsammans och umgås kring, tycker hon.
Foto: Karin Diffner

Maria grillar året runt

AVESTA. Kocken Maria Hellman Ivarsson grillar utomhus året runt. Här ger hon sina bästa tips.

Maria Hellman Ivarssons intresse för matlagning började på hemkunskapen i högstadiet. Hon utbildade sig till kock och har bland annat drivit Karlfeldtsgården i Karlbo och Köket i Gränden i Avesta tillsammans med maken Tomas i många år.
Efter drygt sex år som kökschef på Sjöviks folkhögskola jobbar hon sedan i höstas som hemkunskapslärare på Åvestadalskolan.
Hennes matlagningsglädje går inte att ta miste på.
– Målet är att göra folk nöjda och glada, oavsett om det är kompisar, familjen eller gäster på en restaurang, säger hon.

grilla. sommar. recept. Avesta
Maria Hellman Ivarsson och hennes familj grillar minst två gånger i månaden på vintern och nästan varje dag på somrarna. Det är gott och ett bra sätt att laga mat tillsammans och umgås kring, tycker hon. Foto: Karin Diffner

Men när hon själv har gäster hemma, så vill hon inte bara stå i köket utan förbereder maten i god tid, så att hon kan vara med och umgås. Det är ett råd hon vill uppmana andra att följa.
– Man ska inte stressa utan lägga matlagningen på en rimlig nivå. Det är bättre att laga något man redan gjort så att man också vet hur lång tid det tar.
Maria har en gasolgrill för att hon tycker det ger en jämnare temperatur och är praktiskt när man grillar ofta.
– Men det luktar inte på samma sätt som kolgrillar och det kan jag sakna.

Marias grilltips
Låt inte dina gäster vara försökspersoner.
Planera och förbered det som kan göras dagen eller dagarna före.
Använd termometer när du grillar kött.
Nötkött smakar så mycket i sig att det räcker att krydda med salt och peppar.
Fläskkött bör inte läggas i marinad långt i förväg, då bränns det bara fast på grillen. Gör i stället en egen kryddblandning och gnid in dagen före. Tio minuter före grillningen kan du pensla på marinad.
Kyckling kan däremot ligga i marinad, men helst inte länge i sojabaserade marinader eller färdigköpta som ofta innehåller mycket socker vilket också gör att det bränns fast. Gör hellre en egen marinad på fond, vin och annat syrligt – då blir köttet mört.
Använd gärna särskilda galler och nät till att grilla grönsaker i eller gör stora bitar på spett så att de inte riskerar att ramla av.
Våga krydda.

grilla. sommar. recept. Avesta
Grillad club-steak med brynt vispat kryddsmör, ramslöksolja, grillad spetskål och rödvinssky. Foto: Privat

grilla. sommar. recept. Avesta

grilla. sommar. recept. Avesta
Scampi-spett alternativt auberbine med sommarprimörer, halloumi samt lime- och persiljemajonnäs. Lägg upp alla grillade råvaror som du önskar på ett stort fat tillsammans med majonnäsen. Servera med en mixsallad och härligt färggranna cocktailtomater. Foto: Privat

Stekgrad på kött
Blodigt (rare): 50-54˚C
Medium (medium rare): 55-58˚C
Medium välstekt (medium): 59–67˚C
Välstekt (well-done): 72˚C
Det är alltid viktigt att köttet får vila innan du skär upp det, så behåller köttet sin saftighet.

Namn: Maria Hellman Ivarsson.
Ålder: 48 år.
Bor: I Korskrogen, Avesta.
Familj: Tomas, 48, Emil, 22, och Emma, 19.
Yrke: Kock och hemkunskapslärare.
Intressen: Träning, mat, resor och att umgås med familj och vänner.

Scampispett med sommarprimörer, halloumi samt lime- och persiljemajonnäs
Alternativt grillad aubergine för vegetarianer
Scampispett (4 pers.)
12 st scampi – råa

Marinad:
2 msk matolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk chiliflakes
2 msk finhackad persilja
1 limezest och -saft
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmalen
4 tjocka grillspett

Gör så här:
1: Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
2: Skala eventuellt scampin före marinering, häll marinaden över, blanda och låt dra minst 3 timmar.
3: Blötlägg trägrillspetten i 30 min. Trä scampin på spetten.
4: Grilla på hög värme cirka 1,5 minuter per sida
(270 gr på gasolgrillen).
5: Salta och peppra om så önskas.

Grillad halloumi
Ingredienser:

2 förpackningar halloumi (ca 200 g)
2 msk olja
grovmalen svartpeppar

Gör så här:
1: Skär osten i 1,5 centimeter tjocka skivor.
2: Pensla osten runt om med olja och krydda med peppar.
3: Grilla skivorna tills de får fin färg. Vänd med en stekspade då de lätt kan sitta fast i gallret.
4: Lägg dem åt sidan tills resten av maten är färdig.

Grillad sparris (4 pers.)
Ingredienser:

1 knippe grön sparris
1 msk valfri olja
1 tsk salt

Gör så här:
1: Skölj sparrisen i kallt vatten, rulla den i olja och salta.
2: Grilla sparrisen på hög värme, 270 grader på gasolgrill, i cirka tre minuter. Rulla runt sparrisen så att den får fin färg runt om.
3: Lägg åt sidan medan du tillagar resten.

Lime- och persiljemajonnäs
Ingredienser:

1 helt ägg
2 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm vitpeppar malen
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
1 dl finhackad bladpersilja

Gör så här:
1: Mät upp alla ingredienser i en hög smal skål. Alla ingredienser bör ha ungefärligt samma temperatur, så att inte majonnäsen skär sig.
2: Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under cirka 5-10 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. Fortsätt tills du tycker att du har en fin konsistens.

Grillad vattenmelon
Ingredienser:

600 gram vattenmelon
2-3 tsk salt
2 msk olivolja

Gör så här:
Skär melonen i cirka två centimeter tjocka skivor. Salta lätt på varje sida och pensla lätt med lite olivolja. Grilla dem på bägge sidorna tills de fått fin färg. Lägg åt sidan medan du tillagar resten.

Grillad aubergine – alternativ till scampi (4 portioner)
Ingredienser:

2 aubergine

Marinad:
Samma recept som scampi, men utan lime.

Gör så här:
1: Dela auberginen på längden. Skär ett rutmönster genom den vita delen på auberginen.
2: Pensla rikligt i alla skarvar med marinaden. Låt gärna stå och dra i cirka 30 minuter innan du grillar den.
3: Grilla auberginen på hög värme (280 grader på gasolgrill). Börja med den platta/vita delen ner
mot grillytan. Vänd efter cirka 2 minuter. Låt
auberginen få fin färg runt om. Grilla hela
biten i cirka 6 minuter.
4: Lägg åt sidan medan du tillagar resten.

Grillad club-steak med brynt vispat kryddsmör, ramslöksolja, grillad spetskål och rödvinssky
Club-steak
Cirka 1 kilo club-steak med ben (för 180 gram kött per person)
Krydda köttet ordentligt runt om med flingsalt och grovmalen svartpeppar. Låt stå och gotta till sig. Detta kan göras tidigare och köttet kan då stå inplastat i kylen. Ta sedan fram köttet i god tid så det är rumstempererat vid tillagning.

Gör så här:
1: Grilla köttet cirka 2 minuter per sida för
medium rare på cirka 260 grader i gasolgrill.
2: Låt vila i cirka 10 minuter på ett fat.
3: Öka värmen till cirka 300 och bränn av köttet i cirka 30 sekunder per sida strax före servering.

Grillad spetskål toppad med parmesan
Ingredienser:
1 huvud spetskål, cirka 900 gram parmesanost

Marinad:
2 msk olivolja, rapsolja eller annan olja
1 vitlöksklyfta
1 krm finhackad röd chili
1 msk citronzest (skalet)
1 tsk finhackad persilja
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:
1: Skölj spetskålen och skär bort fula delar.
2: Dela i stora klyftor med blomfästet nederst kvar, så att det håller ihop bladen på grillen. Lägg i en form.
3: Blanda alla ingredienser till marinaden. Pensla spetskålen runt om så att marinaden rinner ner mellan bladen. Så här långt kan du förbereda en dag innan.
4: Grilla spetskålen cirka 3 minuter på varje sida så de får färg runt om. Vänd försiktigt.
5: Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme minst 10 minuter till så att de blir genomvarma. Känn efter så att kålen är mjuk med en potatissticka. Pensla gärna någon gång med marinaden. Håll kålen varm.
6: Riv över parmesan före serveringen.

Rödvinssås
Ingredienser:

4-5 dl rödvin
1 liter vatten
2 champinjoner
1 morot
1 gul lök
1–2 kvistar timjan
2–4 msk kalv-/köttfond
1–2 msk maizena
40 gram smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk socker

Gör så här:
1: Hacka morot, champinjoner och lök. Fräs tillsammans i en klick smör och med timjan i en kastrull.
2: Tillsätt vin och vatten. Koka upp och låt sedan sjuda tills det har reducerat till cirka hälften, i 20–30 minuter.
3: Sila bort grönsakerna och örter. Häll tillbaka vätskan i kastrullen.
4: Red av med maizena utspätt med lite vatten. Såsen ska bli lätt simmig.
5: Tillsätt salt, vitpeppar och kalv- eller köttfond.
6: Låt sjuda ytterligare några minuter.
Smaka av med eventuellt lite socker och mer kryddor.
7: Avsluta med att montera ner en klick smör.
8: Låt såsen stå kvar på spisen på svag värme under tiden du grillar.

Såsen kan göras i förväg. Ta fram ur kylen, koka upp, vispa då och då. Sila av. Låt stå på varmhållning.
Brynt vispat kryddsmör med ramslöksolja
Ingredienser:

300 gram saltat smör
20 gram färsk ramslök
1 dl olivolja
1 tsk flingsalt
½ krm vitpeppar

Gör så här:
1: Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull och smält det på låg värme. Låt puttra på låg värme i 5 minuter. Det kan stänka lite. Vispa lätt då och då.
2: Höj värmen till medelvärme och fortsätt att koka smöret tills det har en ljust brun färg och doft likt smörkola. Glöm inte att vispa runt
emellanåt. Använd gärna en termometer och koka till 125–140 grader. Akta så det ej bränns.
3: Ta av från värmen. Häll över smöret i ett kärl som tål värme. Lämna bottensatsen kvar i kastrullen.
4: Ställ att svalna och stelna i rumstemperatur. Det tar cirka 3–4 timmar.
5: Mixa olja, salt och de sköljda ramslöksbladen med en stavmixer till en slät olja. Tillsätt mer olja om den blir för tjock. Låt stå i rumstemperatur.
6: När smöret har svalnat vispas det fluffigt några minuter med elvisp. Tillsätt lite ramslöksolja i taget tills du tycker att den har en god smak. Spara resten av oljan i kylen.
7: Spritsa ut eller forma smöret med två skedar till fina ägg och lägg på en plastad tallrik. Ställ i kylen tills du ska servera. Detta kan du göra flera dagar i förväg, men glöm då inte att täcka smöret med plast.

Fotnot: Club-steak (eller klubbstek) är en skiva av biffraden, fast med benet och fettkappan kvar, enligt branschorganisationen Svenskt kött.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!