ANNONS

En man i 30-årsåldern, som tidigare bodde i Borlänge kommun, har dömts till fängelse för bland annat olaga förföljelse. Mannen har ringt tusentals telefonsamtal till två kvinnor som han tidigare haft en relation med.
Foto: Dreamstime

Mannen ringde tusentals samtal till sina ex – döms till fängelse

BORLÄNGE En man i 30-årsåldern, som tidigare bodde i Borlänge kommun, har dömts till fängelse för bland annat olaga förföljelse. Mannen har ringt tusentals telefonsamtal till två kvinnor som han tidigare haft en relation med.

Den nu dömde mannen bodde tidigare i Borlänge, tillsammans med en kvinna som han har barn med. De separerade för några år sedan och efter det har mannen ringt massor av telefonsamtal till kvinnan.
Mannen har förnekat brott och uppgett att han mest ringde för att han ville prata med barnen. Dessutom har han uppgett att han tappade bort sin telefon och därför inte kan ha ringt samtalen efter den 14 mars 2019, en förklaring som Falu tingsrätt anser är en efterhandskonstruktion.

Ett telefonsamtal som bandats har spelats upp för tingsrätten som konstaterar att mannen dödshotar kvinnan sex gånger under samtalet, utan att på något sätt bli provocerad till det. Sammantaget anser tingsrätten att mannen gjort sig skyldig till olaga förföljelse.
Dessutom döms mannen, mot sitt nekande, för misshandel efter att ha bitit kvinnan i handen. Detta skedde i Borlänge kommun i mitten av november 2016.

Senare har mannen ringt ett 80-tal samtal till en anhörig till kvinnan. Ett av samtalen har Falu tingsrätt tagit del av och tingsrätten anser att mannen uppträtt aggressivt och “kränkt målsägandens frid på ett kännbart sätt” och att mannen ska dömas för ofredande.

Senare inledde mannen en relation med en annan kvinna. Efter att även det förhållande tagit slut har mannen ringt massor av telefonsamtal till kvinnan. Enligt en samtalslogg har ett telefonnummer, som enligt tingsrätten kan kopplas till mannen, ringt 2 013 samtal till kvinnan under en tvåveckorsperiod hösten 2019. Det var som mest 341 samtal under ett dygn och som minst 20 samtal under ett dygn. I flera fall har samtalen ringts nattetid. Tingsrätten anser att mannen gjort sig skyldig till olaga förföljelse, vilket han förnekar.

Falu tingsrätt dömer mannen till tio månaders fängelse för misshandel, ofredande och två fall av olaga förföljelse. Dessutom ska han betala 47 500 kronor i skadestånd till kvinnan som han bland annat misshandlade och 15 000 kronor i skadestånd till den andra kvinnan. Däremot frikänns han från misstankarna om överträdelse av kontaktförbud mot den förstnämnda kvinnan.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Borlänge) nr 37, 2021

Facebook

ANNONS

ANNONS