Disponentparken i Grängesberg ska vara hållbar och fin både för människor och djur – i synnerhet insekter. Det bidrog många till under förra helgen genom att skänka en mormorsblomma, något som Eva-Karin Brogren och Åke Bohl i parkens vänförening uppskattar.
Foto: Karin Diffner

Många vill bidra till biologisk mångfald i Grängesberg

Grängesberg. Många vill bidra till att Disponentparken i Grängesberg ska återfå sin forna prakt. Det märktes förra helgen då den biologiska mångfaldens dag firades med många aktiviteter. – Det är roligt att de gör iordning parken igen och då vill man gärna hjälpa till, säger Kerstin Centerlund.

Kerstin Centerlund och Björn Fredriksson har sommarstuga i Hörknäs och passade på att dela sina blommor där och skänka flera stycken till Disponentparken. Parken hade nämligen uppmanat besökarna att i utbyte mot en fikabiljett just den dagen komma med gammaldags perenner som parkens personal ska plantera i sinnenas trädgård.
– Ett kul initiativ. Hoppas parken blir lika fin som den var förut, säger Kerstin.


Peter Rasmusson som jobbar i parken berättar att han har fått ta emot bland annat pion, iris, rudbeckia, lammöron och olika liljor.
– Många är glada över att de kan hjälpa till, säger han.
Parkens biträdande verksamhetschef Hanna Helin berättar att syftet inte bara är att få parken vacker utan också att fokus ligger på att gynna insekter.
– Därför vill vi ha så lång blomningssäsong som möjligt och skapa insektshotell och andra boplatser, säger hon.


Enligt den nyblivna chefen Emma Spjuth så finns ett stort engagemang för parken både bland privatpersoner, företag, kommunen och andra beslutsfattare.
– Man blir glad över hur många som bryr sig om den, säger hon.
Förutom de besökare som bidrog med växter, njöt av fika eller lek i parken så fanns också ett tiotal medlemmar ur vänföreningen på plats för att rensa och göra iordning för de nygamla blommorna.


– Det känns bra att det är ett så stort engagemang nu, säger Eva-Karin Brogren som är ordförande och först kom in som trädgårdslärare i parken under ett projekt för 20 år sedan.
När kommer man att se effekten av det här arbetet ni gör nu?
– Framåt slutet av juli skulle jag tro, eftersom det är nyplanteringar, men nästa år syns det ju mycket tidigare.

Fakta Disponentparken
Anlades som en engelsk park 1896 i samband med att disponentvillan byggdes. Första disponenten som bodde där var Anders Erik Salvén.
Under många år var parken en privat trädgård för olika gruvchefer. Villans bottenvåning användes för representation och övervåningen beboddes av disponenten med familj.
Siste gruvchefen som bodde i villan var Viking Sjöstrand 1980. Från mitten av 1980-talet var parken och villan i privat ägo.
I mitten av 1990-talet hyrde Agneta och Bengt Frejd villan och de blev så förtjusta i parken att de skapade en trädgårdsförening för att försöka få parken att återfå sin forna prakt.
Sedan 2016 drivs parken som ett socialt företag av Disponentparken i Grängesberg. Det är ett aktiebolag med för närvarande 28 aktieägare och där alla intäkter återinvesteras i verksamheten. Parken ägs av Cassels stiftelse.
2019 bildades Disponentparkens vänförening med ett 60-tal medlemmar som på ideell basis stöttar och hjälper till i verksamheten.
Parken har för närvarande 15 anställda samt en rad sommarjobbare.
Källa: Eva-Karin Brogren och Bengt Andersson i vänföreningen

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS