ANNONS

Marie-Louise Englund, Jenny Engström och Eva Lyckholm tar emot chattar från unga kvinnor som mår dåligt runt om i landet på tjejjourernas chat.
Foto: Tharos Gröning

Många unga tjejer mår dåligt

KRYLBO. Tjejjouren Moa i Krylbo jobbar ständigt för att göra vardagen bättre för de tjejer som far illa i samhället. Varje vecka är det mängder med tjejer som kontaktar tjejjourer över hela landet via chatt. Och problemen kryper ned i åldrarna. – Vi har haft chattar med tjejer i tioårsåldern som far illa, säger Eva Lyckholm, ordförande i föreningen.

Tjejjouren Moa, som har 13 medlemmar och har funnits sedan 2019, samarbetar nära med kvinnojouren i Avesta. De har en rad insatser som syftar till att hjälpa unga tjejer.
De har bland annat sett till att Avesta har
mensskydd på sina offentliga toaletter. Det har även en chatt där unga
kvinnor från hela landet kan få tala med någon helt anonymt.
– Vi är som en storasyster eller en vän som de kan tala med utan att bli dömd, säger Eva Lyckholm.

Tjejjourens chatt finns till för alla unga kvinnor som behöver någon att prata med. Man kan vara helt anonym. Foto: Tharos Gröning

Det vanligaste problemen är psykisk ohälsa och skolproblem. Denna sommar är det många unga gravida som hört av sig. Många har svårt att uttrycka sig även över internet.
– Man förstår hur svårt det måste vara att prata med någon om de inte ens kan prata med någon de inte ser eller känner på nätet, säger Jenny Engström, medarbetare på jouren.
Tjejerna på jouren försöker se till att vara ute på stan så mycket som möjligt. De är med på skolavslutningar och besöker skolor så ofta de kan. De skulle gärna se fler medlemmar och önskar att kommunen ska hjälpa dem anställa någon som kan jobba heltid med att hjälpa de som behöver.
– Vi skulle behöva någon som kan jobba med de här sakerna. Vi andra jobbar heltid och gör detta ideellt. Vi måste ta ledigt från jobbet de dagar som vi ska ut i skolor och så.
Många tjejjourer har anställda som hjälper till att vara på skolor och samverka med BUP och sköta det administrativa. Det är så många som söker hjälp att det behövs någon som kan vara där och svara i telefonen och sköta pappersarbetet.

Marie-Louise Englund, Jenny Engström och Eva Lyckholm tar emot chattar från unga kvinnor som mår dåligt runt om i landet på tjejjourernas chat. Foto: Tharos Gröning

Kan vara anonym
Chatten som man hittar på alla tjejjourers hemsida är öppen två kvällar i veckan på onsdagar och söndagar mellan 17.00 till 19.00 och man kan vara helt anonym.
Behöver man någon att prata med eller någon att fråga om råd så är det ett bra sätt att ta första steget för att ta sig ur sina problem. man kan även maila in till moa@roks.se.

Facebook

Populärt på webben

ANNONS