ANNONS

Foto: Dreamstime

Man döms för hemfridsbrott

BORLÄNGE. En man i 25-årsåldern från Borlänge kommun har dömts till dagsböter för hemfridsbrott. Detta efter att han sökt upp sitt ex i hennes bostad, genom att klättra upp på balkongen.

I början av augusti i fjol sökte mannen upp sin tidigare flickvän genom att klättra upp på balkongen till kvinnans bostad och knacka på, efter att först ha skickat ett flertal sms till kvinnan. Han blev kvar på balkongen en stund och uppgav sedan att det var svårt att klättra ner.
Därför släppte kvinnan in honom, så att han kunde lämna fastigheten genom lägenhetsdörren.
Mannen har bestridit ansvar för brott och har uppgett att han befann sig i en så kallas putativ nödsituation då han trodde att kvinnan mådde dåligt och skulle kunna skada sig själv.
Kvinnan själv har uppgett att hon hade blockerat mannen, så att han inte skulle kunna kontakta henne, men att han ändå sökte upp henne i hennes hem, där hon befann sig med sin nya pojkvän.
Falu tingsrätt skriver i domen att man anser att mannens fokus med att söka upp kvinnan ”i stor utsträckning består av svartsjuka attacker på (kvinnan) snarare än några uttryck för oro för hennes välbefinnande”.
Tingsrätten anser att mannens förklaring om den putativa nödsituationen framstår som en efterhandskonstruktion och anser att det är bevisat att mannen begått brottet.
Tingsrätten dömer mannen för hemfridsbrott. Han döms till att betala 40 dagsböter à 530 kronor, sammanlagt 21 200 kronor. Dessutom ska han betala 5 650 kronor i skadestånd till kvinnan samt stå för kostnaderna för sin försvarare och målsägandebiträdet, vilket uppgår till drygt 38 000 kronor.

Facebook

ANNONS

ANNONS