“Vi bör alla verkligen följa de allmänna råd som nu gäller. Nu behöver vi ha både hängslen och livrem i syfte att bromsa smittan”, säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund.
Foto: Sonny Jonasson

“Man behöver inte föra upp topsen så långt i näsborrarna”

DALARNA Självprovtagningen är nu på bred front etablerad i länet. Nya provstationer öppnar, och expertis uppdaterar instruktionerna för hur provet ska tas.

– Det är också så att det tar ett litet tag innan alla rutiner runt självprovtagningen sätter sig, förklarar biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund.

Helena har mycket positivt att säga om det faktum att dalfolket nu i stor utsträckning själva kan testa sig för pågående covid-19-infektion.
Trafiken vid stationerna för provtagning är stor, vilket enligt Region Dalarnas plan frigör viktiga resurser till den direkta sjukhusvården för såväl covid- som ordinarie patienter och personal.

Gällande nämnda trafik har Ernlund emellertid ett påpekande.
– Ja, här vill vi poängtera att det är viktigt att man kommer till provstationen via bil.
– Vissa kommer gående till fots eller på cykel, vilket vi inte vill. Det är bil som gäller, understryker hon.
Och inflikar att man nu på detaljnivå ritat om instruktionerna för hur själva provet ska tas.
En förändring som med största sannolikhet välkomnas av mången självtestare som fruktar att den där topsen ska tryckas upp så långt att den kan skaka tass med hypofysen.
Helena lämnar lugnande besked i ämnet.
– Nej, man behöver inte föra upp topsen så långt i näsborrarna. Vi har noterat att det räcker med en liten bit, vilket är information vi nu vill betona. Vi har även skapat en ny instruktion som medföljer provtagningskittet, utvecklar hon.

Som ständigt närvarande i den direkta fighten mot covid-19 kan Helena Ernlund intyga att belastningen är hög men i nuläget hanterbar.
Kopplat till självprovtagningen ser hon och kollegorna dock på sina håll ett direkt olämpligt förfarande.
– Vissa bokar tid till sig själva, men tar sedan provet på sina barn. Men de då blir det helt fel i systemet och vi vill strängeligen avråda folk från att göra detta.
– Provsvaret står i dessa fall för evigt kvar i fel persons journal, och det blir även fel i Folkhälsomyndighetens statistik, säger Helena Ernlund med eftertryck.

Sedan ett par veckor uppmuntrar man barn och unga från 13 år och uppåt att boka tid för självprovtagning. Helena upplyser att personen som ska ta provet dock måste ha e-legitimation. Förra veckan öppnade dessutom självprovtagningsstationer i Leksand och Ludvika. Och i måndag även i Gagnef, Idre by samt Sälens skidområden Kläppen och Lindvallen.

Nu råder juletid, tätt följt av nyår.
Bidrar jullovet till att man redan nu inom regionen rustar för en ökad smittspridning som kanske visar sig i januari?
– Inte på någon högre nivå, men det kan ju vara så att lov innebär en viss ökning.
– Statistiskt får vi nu lite fler fall, vilket också beror på ökad provtagning, åskådliggör Helena Ernlund och framhåller att det är aningen vanskligt att göra träffsäkra bedömningar tidigt i den förhållandevis nya provtagningsproceduren.

Hon hyser förhoppning att allmänheten nu hörsammar Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd som trätt i kraft på nationell basis.
– Ibland tänker folk kanske att “det är samma tjat om att tvätta händerna som pågått sedan i våras”. Men det här är betydligt strängare riktlinjer.
– Många är ute i julhandeln, men vi som jobbar inom vården skulle gärna se att fler nyttjar alternativet att kunna beställa varor via nätet och hämta i butik, till exempel. Känslan är att det var tommare på gatorna och större försiktighet i våras, drar sig Helena Ernlund till minnes.

Hon avrundar genom att rikta en uppmaning till Dalarnas invånare.
– Vi bör alla verkligen följa de allmänna råd som nu gäller. Att man umgås i små kretsar tills vidare, och inte minst under jul och nyår. Nu behöver vi ha både hängslen och livrem i syfte att bromsa smittan.

 

“Måste du?”
Från och med den 23 november driver Region Dalarna en kampanj med budskapet ”Måste du?”. Denna visas tillsammans med foton på platser och situationer som bör undvikas i dagens läge.
Syftet är att bromsa smittspridningen genom att mana till eftertanke.
Regionen betonar att alla, med gemensamma krafter, måste göra vad man kan för att bromsa den. ”Måste du?” uppmanar alla att tänka till en extra gång kring vad som kan avstås för att minska trängsel, kontakter och fysiska möten.

“Det är därför ytterst viktigt att vi alla nu verkligen hjälps åt och funderar på vad vi egentligen måste göra – och vad vi kan undvika att göra – för att undvika att fler människor blir allvarligt sjuka och dör”, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Kampanjen är ursprungligen framtagen av Region Skåne som delat med sig av materialet till övriga regioner.
“Vi har haft mycket god dialog med Region Skåne. Detta är verkligen tider då vi alla måste stärka och stötta varandra”, säger Erik Bäckwall, kommunikationschef vid Region Dalarna.
Kampanjen är aktiv i både tryck och digital form och finns översatt till flertalet språk.
Mer information hittas på regiondalarna.se.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS