I det gamla kontorshuset tillhörande Tidstrands 1976 nedlagda yllefabrik återfinns Röda korset Faluns nya second hand-filial. Byggnadens massiva yttre sväljer ett gigantiskt inre, varav ett helt våningsplan nu ska bistå såväl människor som miljö.
Foto: Sonny Jonasson

Mäktig atmosfär möter goda krafter i Sågmyra

SÅGMYRA 1 000 kvadratmeter. Oändligt många goda ändamål. Katastrofhjälp och klimatsupport är två av dem. Här handlar det om att handla i andra hand – och sätta livet i första hand.

Den gamla yllefabriken i Sågmyra är ingen liten sak.
Ytorna är bitvis så pass enorma att blotta åsynen får det att skvalpa till i skallen.
Här, på en hel våning och i dessa många långa lokaler, breddar Röda Korset sin närvaro i Falun med omnejd.
Patricia Lindblom, verksamhetschef, förklarar.
– Vi samarbetar med Falu Energi och Vatten, som samordnar så alla skänkta föremål från flera olika håll hamnar på rätt plats. Det gemensamma målet hos alla som jobbar med det här är att återbruka så mycket som möjligt.

I praktiken ger detta näring och resurser till insatser för både människa och miljö.
– För vår del handlar det om att medverka till klimatförbättrande åtgärder och dessutom går allt överskott av försäljningen till katastrofinsamling, betonar hon initiativets syften.

Den jättelika inrättningen är fylld av andrahandsartiklar som skänkts av föregående ägare och vars kommande besittare per automatik bidrar till en lite bättre värld. Patricia Lindblom konstaterar glatt att man nu äntligen är i gång med vad som bär namnet Röda korset Falun second hand och mötesplats. En filial till den för välgörande ändamål aktiva butiken i Falu centrum.
– Vi har nog ungefär samma helårskostnad här ute som för ett kvartal inne i stan, exemplifierar Patricia det finansiella förnuft som också medföljer den mäktiga inramningen i Sågmyra.
– Vi har även försökt tänka så smart som möjligt gällande uppvärmning och dylikt, i och med att det är så stora lokaler, utvecklar hon under en rundtur i de spatiösa faciliteterna dagen innan invigning.

Här frodas en robust industriromantik, nedärvd i betongfundament och väggars viskningar om vad som tidigare varit.
Tidens tämligen timida tand har etsat stark stämning på ett våningsplan som nu är hem åt tusentals prylar i förbluffande gott skick och med lika många användningsområden.
Patricia och maken Urban visar därtill en egenfixad möbelverkstad där kantstötta kreationer kan föräras extra omsorg, och i andra änden av etaget finns till och med en replokal som blivit verklighet i samspel med studieförbundet Bilda.

Patricia hyllar lokalbefolkningens del i det hela.
– En sak är säker, Faluborna är otroligt duktiga att skänka grejer till välgörenhet, understryker hon.
Vilket gör arbetet värt mödan. Månader av hårt jobb når nu efterlängtad final.
Förra veckan begicks premiär. Nu väntar vital vardag i välviljans ven.
Och att driva det här kräver både folk och företagsamhet.
– Till att börja med har vi öppet onsdagar och lördagar, förklarar Patricia.
– Vi blir gärna fler i det här, och om man är intresserad av att jobba med oss är det bara att hojta till.

Tidstrands gamla yllefabrik är nu således ånyo hem för gärningar med lokal nytta likväl som med tentakler med räckvidd långt bortom län- och landsgränser.
– Att få vara en del av detta känns fantastiskt. Och viktigt, fastslår hon och fortsätter sortera i backar och hyllor vid den voluminösa leksakshörnan.
– Det är bara det sista pysslet kvar nu. Med lite tur är vi klara i natt, skrattar Patricia Lindblom.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS