ANNONS

”Under pandemin stack ju allting i väg ovanligt mycket inom bostadsmarknaden. Inte minst i Falun. Nu kanske det mesta landar på nivån som var innan pandemin eller kanske lite lägre”, spår Falustationerade mäklarbasen Mattias Jonsson.
Foto: Sonny Jonasson

Mäklarchef om succésatsningar och branschprövningar

FALUN. Ett nytt bostadsprojekt visar Hosjös dragningskraft. I ekonomiskt tuffa tider såldes 16 villor tämligen snabbt. Chefen för mäklarfirman i fråga ger nu sin syn på såväl muntra faktum som branschens utmaningar. – Nu kanske det inte blir lika överhettat, men min bedömning är att Falun fortfarande betraktas som attraktivt, säger Mattias Jonsson som är ansvarig för Fastighetsbyrån i Falun.

Villakänslan i kombination med fördelarna kopplade till en bostadsrätt.
Läget i Hosjös ytterdel Uddnäs, nära Runns vatten vid Sandlandet.
Så stavas några av de tongivande faktorerna i det slutsålda bostadsprojektet i Hosjö, enligt Mattias Jonsson.

Han vidgar resonemanget:
– En del av husen såldes innan den senaste tidens samhällsekonomiska händelser, men de sista är sålda alldeles nyligen.
– Med tanke på världsläget, höjda räntor och andra påverkansfaktorer så är det extra roligt med ett nyproduktionsprojekt som säljer slut, utvecklar Jonsson.
Utifrån sin position i mäklarbranschen ser han fundament i bostadsprojektet som sannolikt tilltalat köparna i Falun.
– Tror att helheten är attraktiv och belägen på en fin plats. Det är bostadsrätter men ändå i form av friliggande villor. Enkelt och smidigt boende samtidigt som man har känslan av att äga en egen villa, redogör Mattias.

Han upplyser att projektet i fråga beslutats få en uppföljare. Detta i form av parhus som också dessa skapas i samspel med bostadsbolaget Panghus.
Det hela uppges vara nära försäljningsstart och fastigheterna ska även inkludera en energikälla på kraftig frammarsch.
– Ja, och även dessa ska byggas intill Sandlandet. Långt framskridna diskussioner finns också på att husen ska ha solpaneler på taket som installeras i samband med själva byggnationen.

Mattias Jonsson, ansvarig för Fastighetsbyrån i Falun. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Vid sidan av upplyftande fastighetsaffärer i Hosjö aktiverar Mattias Jonsson ett bredare analysläge som omfattar branschen i stort.
Mäklarchefens redogörelse sker med de senaste veckornas kännbara ekonomiska åtgärder i åtanke.
Åtgärder i form av bland annat bankernas avsevärt höjda bolåneräntor.
– Det finns hos många en fullt förståelig oro gällande räntan och om exempelvis elpriserna kommer att fortsätta vara på den här nivån.
– Dock skulle jag rekommendera att man inte skapar sig en helhetsbild genom att bara scrolla förbi rubrikerna i olika medier, utan det finns bättre sätt att säkra fakta, menar han.

Och fortsätter:
– I stället för att gå på generella uppgifter är det klokare att ta hjälp av de som kan. Prata med bank eller mäklare. På så vis får både köpare och säljare grepp om vad som faktiskt gäller för just dem och vilka möjligheter som finns.
Han blundar emellertid inte för att branschen dippat något och att det nu överlag är kämpigare finansiellt för många.
– Ja, så är det. Tidigare sade man ju ofta att “jag kan inte bo billigare än vad jag gör nu”. Men det är ju en övertygelse som vi är många om att revidera i dag. Nu får man spara in där man kan.

“Med tanke på världsläget, höjda räntor och andra påverkansfaktorer så är det extra roligt med ett nyproduktionsprojekt som säljer slut”, säger Mattias Jonsson, ansvarig för Fastighetsbyrån i Falun, om nybyggnationer i Hosjö. Foto: Dreamstime

Mattias Jonsson riktar fokus mot närmast föregående 2–3 år i Falun och stadens bostadsmarknad.
En marknad som primärt präglats av uppåtgående trender rörande popularitet – och på prisnivåer långt över det nationella snittet.
2020 ökade priserna för en villa i Falun med i genomsnitt 25 procent (för hela landet var motsvarande siffra cirka 11 procent).
– Under pandemin stack ju allting i väg ovanligt mycket inom bostadsmarknaden. Inte minst i Falun. Nu kanske det mesta landar på nivån som var innan pandemin eller kanske lite lägre, spår Mattias.

Han fortskrider i sin översyn av en bostadsmarknadsprognos med lokala förtecken.
– Nu kanske det inte blir lika överhettat, men folk kommer ju också fortsättningsvis att vilja flytta hit likväl som att flytta inom kommunen.
– Det här är en intressant stad och jag bedömer det som att många betraktar Falun som attraktivt, avslutar Mattias Jonsson.

Facebook

Populärt på webben

ANNONS