Magasinet står på fredag värd för spektakulära tilldragelsen “Mixtape”. En kulturfusion av musik och fysiska konstyttringar som syftar till att bryta samtida uppstyckade spellistetrend till fördel för en timslång musikalisk resa i betagande miljö. “Känner mig oerhört förväntansfull inför den här upplevelsen”, fastslår Dalasinfoniettans Sam Brough. Från vänster Magdalena Nord Omne, Musik i Dalarnas Jonas Martinsson, Dalasinfoniettan-musikern Sam Brough och Lisa Scheltdorf i Magasinets kreatörstab.
Foto: Sonny Jonasson

Magasinet laddat med kulturell smällkaramell: “Oerhört förväntansfull”

FALUN Två tungviktare korsar kreativa laserstrålar. Resultatet är sinnesvidgande, djärvt och djuplodande. I “Mixtape” möts musik och mode i majestätisk miljö.

– Det är också en ansats att få människor att ta in musik på ett annat sätt än det samtida playlistlyssnandet, betonar Dalasinfoniettans Sam Brough.

Det dånar dramatiskt av blotta anslaget bakom “Mixtape”.
Ett blandband i levande form, ett explosionsartat möte av ton och teknik, kultur, skulptur och människor som inte räds att ständigt utforska nästa nivå. På jakt efter känslan som tänder nya tankar, släcker statisk leda och tristess.

Tiden är en timme, rummet är Bea Szenfelds avantgardeskapelser i Magasinet, och ledmotivet framförs via Dalasinfoniettans färgstarka fingertoppskänsla.
– Resultatet av ett samarbete som nu placerar kammarmusik i klubbmiljö, berättar Musik i Dalarnas Jonas Martinsson.
– Det här är Sams grundidé som förverkligas, och Dalasinfoniettan har inte spelat på jättelänge och är därför otroligt peppade inför det här, utvecklar han.

Sam heter alltså Brough i efternamn och är förutom en av de kreativa regissörerna bakom “Mixtape” också musiker i sinfoniettan.
Hans vision är av en art som når fulländning först när musik, människa och konst greppar varandras utsträckta händer och antar cirkulär form.
Ett flöde av starka känslor i ny tappning.
– Vi kommer att dela upp oss i flera mindre och primärt akustiska ensembler i storlek om två till åtta musiker, förklarar han.
Och fortsätter:
– Dessa framför en eklektisk mix av musikstycken. En känd repertoar i nytt format och ny kontext. Målet är att erbjuda åhöraren och betraktaren en musikalisk resa.

Som i sin tur äger förmåga att förstärka och nyansera de hantverksmässigt imponerande skapelser signerade banbrytande modedesignern Bea Szenfeld.
Hennes i papper utförda skulpturer har rönt stor uppmärksamhet under sommarens utställning “Everything you can imagine is real” på Magasinet.
Sam Brough:
– Det här är verkligen en chans att såväl uttrycka sig, se, höra och känna samspelet mellan musik och fysiskt verk på ett nytt sätt. Känner mig oerhört förväntansfull inför den här upplevelsen.

Magasinets Magdalena Nord Omne och Lisa Scheltdorf tillhör essentiella led i arrangemangets ryggrad. De betonar styrkan i fusioner av detta slag, och att det river barriärer till nya forum i kulturens vidsynta sfär.
Och att just “Mixtape” knyter an till flera sinnen och element på samma gång. Att den stämningsladdade och aldrig sinande vågen av musik lyfter Szenfelds gärningar ytterligare.

Modekollektionen i papper liknar inget annat i genren, och att såväl Kungliga operan som Lady Gaga nyttjat kreationerna förefaller fullt rimligt.
– Det här blir en mäktig och mycket värdig final på sommarens utställning, betonar Magdalena.
– Vi kommer att ha tre timslånga, coronaanpassade framföranden av “Mixtape” under samma dag. Vilket också innebär att det totalt är blott 150 biljetter släppta.

Lisa Scheltdorf och Magdalena framhåller också denna veckas skolvisningar. Då intas Magasinet och “Everything you can imagine is real” av hundratals gymnasieelever från Falun och Borlänge via support från Ljungbergsfonden.
– Här finns en spännande koppling mellan just papper som material och den starka industri och export regionen är känd för, säger Lisa.

I samma andetag som Magdalena ramar hon sedan in den dimensionsrika ansats som den 28 augusti blir realitet i “Mixtape”.
– Konst är till för att upplevas.

Facebook
Nya maxlängden – 34,5 meter fordonståg
"Fotbollen förenar barn och unga"
Borrar efter mineraler: "En spännande tid"

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS