Projektet Biologisk Myggkontroll har gjort säsongens första bekämpningsinsats vid nedre Dalälven. Bekämpningen av stickmygglarverna skedde i sju kommuner och avslutades i Avesta kommun.
Foto: Dreamstime.com

Lyckad myggbekämpning vid Dalälven

AVESTA. Projektet Biologisk Myggkontroll trodde sig slippa behöva göra någon bekämpningsinsats vid nedre Dalälven, men regn och översvämning ändrade planerna. Bekämpningen av stickmygglarven

Säsongens första bekämpningsinsats mot stickmygglarver i nedre Dalälven skedde dagarna kring Nationaldagen och ett biologiskt bekämpningsmedel spreds över ett område som totalt är på drygt 3 100 hektar.
– Vi är verksamma över sju kommuner i Dalarnas län, Gävleborgs län, Västmanlands län och Uppsala län. Det gäller de kommuner som finns längst ner längs Dalälven, berättar Martina Schäfer som är bekämpningsledare på projektet Biologisk Myggkontroll.

I början av veckan var prognosen att det torra vädret gjort att det inte skulle behövas någon bekämpning.
– Men det blev väldigt snabbt ändrade planer och vi fick fatta beslut om bekämpning. Först var det väldigt torrt och så började det regna mycket vilket ökade flödet i Dalälven och skapade översvämningar. Då ökar kläckningen av äggen som ligger på torra land. Äggen behöver vatten för att kunna kläckas, säger Martina Schäfer.

Det skiljer sig från år till år om det behövs någon bekämpning.
– 2017 hade vi ingen översvämning alls och därmed behövdes det inte heller någon bekämpning. Vårfloden har ju också betydelse i detta. I fjol var det varmt och torrt men samtidigt hade vi en kraftig vårflod med den största våröversvämningen hittills. Därför satte vi in bekämpning i maj i fjol. Det blev ingen nykläckning men översvämningen gav en rejäl kläckning som kan ha handlat om miljontals myggor, säger Martina Schäfer.

Bekämpningsmedlet som används mot stickmygglarverna heter VectoBac G.
– Det är ett selektivt medel som dödar 95-98 procent av stickmygglarverna, vilket är de myggor som vi vill och får bekämpa. De kallas även för översvämningsmyggor. Vår inventering visar att det har gett effekt, på våra kontrollplatser blev det en hundraprocentig reduktion, berättar Martina Schäfer.

Det återstår att se om det kommer att krävas ytterligare bekämpningsinsatser under sommaren.
– Vi måste vara beredda om det blir nya översvämningar. Därför har vi beredskap hela sommaren, fram till den 31 augusti. Det är miljön i det här området som är så gynnsam för myggorna, en natur med älvängar, subskogar och ett vattensystem som lätt svämmar över, vilket gör att äggen kläcks, säger Martina Schäfer.

Fotnot: Mer information om projektet Biologisk Myggkontroll finns på hemsidan www.mygg.se

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 25 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS