Konstnären Nils-Erik Nilsson har fångat Ludvika i ny tavla.
Foto: Lisa Björklund

Ludvika-tavla blir pussel och bricka

LUDVIKA. Konstnären Nils-Erik Nilsson från Halmstad gillar att måla svenska städer. Än så länge har han avbildat nära 80 – och alldeles nyligen var han klar med en bild över Ludvika, som i dagarna avtäcktes på Globe bokhandel. – Den är jättebra, säger Anders Källgren, ägare av bokhandeln, förtjust.

Tavlan är målad i akvarell och är en rolig avbildning av Ludvika i grönska. Här finns en mängd kännetecken för stan representerade. Till exempel ABB (numera Hitachi), Ludvika stadshus och Krafttanken, men också Ludvikas musikkår och Charlie Norman vid ett piano. På en pir vid Väsmanstrand syns MC-handlaren Rüdiger Foitziks pudel Tyson på en motorcykel.
– Jag försöker hitta roliga kuriosa om varje stad som jag väver in i bilden. Sedan kan man flytta om motiven lite som man vill, säger Nils-Erik Nilsson, på besök i Ludvika.

Hunden Tyson, som ofta springer lös i Ludvika, är känd för många.

Hans bild finns nu till salu som canvas. Den finns också upptryckt på brickor, pussel, magneter och vykort vilka kan köpas på Globe bokhandel eller på konstnärens egen hemsida.
– På baksidan av brickorna och pusslen står en kort beskrivning om staden och motiven i bilden.

Ludvika stadshus, ABB och Lidl, m.m.

Det var kring år 2000 som Nils-Erik Nilssons intresse för att måla städer väcktes.
– Jag fick i uppdrag av ett konstförlag i Stockholm att måla julkort från olika platser i Sverige. Jag gjorde 300 olika motiv.

Därefter beslutade han sig för att avbilda samtliga 134 städer i Sverige. Varför det blev just Ludvika denna gång var för att Anders Källgren hade hört talas om projektet från en annan bokhandlare.
– Det lät roligt så jag kontaktade Nils-Erik och ställde en stillsam fråga om han ville måla även Ludvika, säger Anders Källgren.

Anders Källgren med en Ludvika-bricka.

Den första staden Nils-Erik Nilsson avbildade var hans egen hemstad Halmstad. Därefter blev det Falkenberg och lite senare Kiruna. Från Dalarna har han målat Falun och Hedemora.

Krafttanken och ABB i bakgrunden.

Nils-Erik Nilsson håller upp en bricka från Skänninge, norr om Mjölby, och pekar på en liten detalj av en elefant. Sedan drar han en historia om när Sveriges första importerade elefant visades upp där år 1806.
– Den inhystes i Rådhuset i Skänninge. Där tog de entré, men folket tyckte den var för dyr. De gjorde upplopp, en sten kastades i huvudet på borgmästaren, som i sin tur kallade dit militären, säger Nils-Erik Nilsson och skrattar.

Ludvika musikkår och Charlie Norman.

Med tiden har konstnären lärt sig en hel del om svenska städer eftersom han, inför varje ny målning, läser på om varje stad i syfte att fånga dess sinnebild.
Nu återstår 56 städer för honom att måla.

Sammantaget tar det cirka en månad att färdigställa en tavla – från fotografi, lämpliga motiv och komposition. Tillsammans med hustrun Margareta reser han landet runt. En del av originaltavlorna har han kvar, en del har han sålt.
– Arbetet är jätteroligt, det är en livsuppgift att försöka göra de här städerna och fånga själen i varje stad. Man får ha mycket fantasi och humor.

Ludvika-tavlan avtäcktes på Globe bokhandel.

Fakta
Nils-Erik Nilsson målat sedan 1972, främst i olja och akvarell.
Från början målade han mestadels kuster och hav från Halland.
I grunden är han ekonom och arbetade, innan han blev pensionär, med bokföring och löner. Måla gjorde han vid sidan av lönearbetet.
Sverige har 133 städer. Då räknas Skanör-Falsterbo som en, men Nils-Erik Nilsson har målat bägge, därav målar han 134 städer.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS