Julia Nyblom framför en butikskuliss under Yrkes-SM i Göteborg.
Foto: Handelsrådet

Ludvika kammade hem guld: ”Det är tredje året i rad”

Julia Nyblom, 18 år, vann guld i Yrkes-SM i Göteborg. Nu är hon ”Sveriges bästa butiksförsäljare”. – Det är jättekul, jag vart lite förvånad. Det har varit hård konkurrens och vi fick inte höra hur det gick förrän jag fick resultatet.

Under hösten har Julia Nyblom, som läser handels- och administrationsprogrammet (HA20) på VBU, tävlat om svenskt mästerskap i butiksförsäljning. I konkurrens med elever från andra handels- och ekonomiprogram i hela landet tog hon sig till finalen i Göteborg som hölls mellan den 21 och 23 november. Och där kammade hon hem förstapriset.
– Det har varit en massa tävlingar. Det har varit kul, händelserikt och utvecklande.

Det är tredje året i rad som en elev från HA/FS-programmet på VBU vinner svenskt mästerskap i butiksförsäljning i Yrkes-SM säger Julia Nyblom. Tävlingen arrangeras av Handelsrådet och juryns motivering löd: ”Med sitt naturliga sätt att möta kunder. Med lugn och med känsla för service kan hon på ett proffsigt sätt guida kunden genom shoppingupplevelsen”. ”Ut och äg handeln Julia Nyblom.”

Hur kunde det gå så bra?
– Jag kände att jag var förberedd och hade koll. Den andra dagen hade jag ingen aning om vad vi skulle sälja, men till den tredje dagen kunde vi läsa på och då hade jag koll.

Var det svårt?
Inte jättesvårt men man fick tänka lite och vara på sin spets, pressa sig och göra sitt bästa.

Vad fick ni göra?
– Den andra dagen var det rollspel. Jag jobbade på en uppbyggd Åhléns-butik och hjälpte kunder med olika saker. Till exempel stilrådgivning och merförsäljnig – alltså att man kan sälja på kunden en slips till skjortan. Sedan fick alla fem finalister göra en produktkampanj tillsammans. Därefter jobbade vi individuellt med att ta bild och skriva text om kampanjen. Vi fick förklara vad vi hade tänkt och varför vi hade gjort som vi gjort. Sedan var det rollspel igen på en skönhetsavdelning och därefter en tävling i att slå in paket. Det viktigaste var att utforma ett paket som skulle passa den som skulle få det. Jag hittade på att mitt småsyskon skulle få paketet och valde ett roligt papper med tomtar eftersom han är liten.

Vad ska du göra nu?
– Sova. Nej då, inget speciellt. Vi har praktik i skolan och sedan vet jag inte vad som händer.

Facebook

Populärt på webben