Många som bor i de så kallade “vita fläckarna” kan ha varierande mobiltäckning och få lov att gå till en speciell plats för att kunna ringa
Foto: Karin Diffner

Ludvika först att testa ny lösning för mobiltäckning i glesbygd

LUDVIKA. Ludvika är först i Sverige med att testa en antennlösning som ska ge mobiltäckning i glesbygden. – Ludvika är känt för att tycka om ny teknik och nya innovationer, så därför passar det bra att genomföra ett pilotprojekt här, säger Dusyant Patel som är vd för Radio Innovation.

Som i de flesta andra kommuner finns det i Ludvika så kallade vita fläckar där invånarna har dålig mobiltäckning. I glesbygdsområden med skog och berg kan många ha svårt att surfa på internet, prata i mobil och till och med ringa 112.
I Ludvika finns det flera olika vita fläckar, bland annat i området mellan Grängesberg och Fredriksberg.
– Vi uppskattar att det är mellan 250 och 350 hushåll i de områdena, men då är en del av de hushållen rena fritidshus, säger Dusyant Patel, vd för Radio Innovation.
Företaget har en särskild antennlösning som kan ge mobiltäckning på landsbygden, något som de redan gör i bland annat Afrika och Sydamerika.

 

Kommunalrådet Leif Pettersson, Ivan Eriksson, som bor i Ljungåsen, och Lars Lindblom, vd Samarkand2015, fick nyligen veta mer om antennlösningen på Fjällberget. Foto: Petra Holmlund

I samarbete med utvecklingsbolaget Samarkand2015 och Ludvika kommun testas nu för första gången denna möjlighet i Sverige – genom en antenn som satts upp på Fjällberget i Grängesberg.
– En traditionell antenn når cirka 3-4 kilometer medan vår antennsignal når 25-35 kilometer. Därför behöver man inte bygga så många torn, säger Dusyant Patel.

Kostnaden jämfört med att dra fiber till glesbygden är också en bråkdel, enligt företagets vd. Hans lösning beräknas kosta 1,5-2 miljoner kronor jämfört med 35-45 miljoner för att dra fiber.
– Men vi kan inte konkurrera med fiber, som har en väldigt hög hastighet, utan är ett komplement.
Hur då?
– Vår lösning kan till exempel inte göra så att barn kan sitta i en stuga och spela tv-spel, men vi kan se till att man får täckning; att man kan surfa på telefonen, skicka en bild och ringa larmsamtal.
Kan man se på film?
– Ja, men kanske inte om åtta personer gör det samtidigt.

Just nu testar några personer i Ludvikas vita fläckar-områden den nya tekniken.
– För en del har det gått bra, men för andra har det inte varit så lätt med den nya tekniken, säger Dusyant Patel.
Han hoppas dock på att ett större test tillsammans med en teleoperatör, ska göra det lättare för den gruppen.
– Vi ska bjuda in operatörer att använda våra basstationer och då blir det enklare för den som inte är så tekniskt kunnig.
När blir det?
– Till hösten, hoppas jag, säger Dusyant Patel.

Ivan Eriksson i Ljungåsen är en invånarna som har haft problem att ringa.
– Det började när det fasta nätet togs bort för cirka ett år sedan, men man har kunnat letat på ställen där man har mottagning, säger han.
Nu är han en av dem som testar den nya tekniken och han ger den både ris och ros.
– På vissa ställen går det bättre, men på andra är det lika illa som förut, konstaterar han.
Ivan är ändå hoppfull.
– I det här försöket handlar det bara om datatrafik, men när vi får en operatör intresserad och kan testa telefontrafiken så tror jag att det kommer att bli bra.

 

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS