Edith Albrecht är en av totalt cirka 20 volontärer som är med och genomför klädbytardagen. ”Den här dagen brukar dra ganska mycket folk, vilket är jätteroligt”, berättar hon.
Foto: Sonny Jonasson

Lokalt miljödriv ger plaggen längre liv

FALUN. Naturskyddsföreningen i Falun vill skänka längre liv till begagnade plagg. Detta via en klädbytardag med miljövänlig framtoning. Edith Albrecht är en av flera lokala krafter som arbetar med initiativets hållbara textiltänk. – Det här är en av de saker vi kan göra för att spara lite på jordens resurser, säger hon.
Klädbytardagen i Falun har i denna regi arrangerats sedan 2013.
Pandemins tyngre perioder utgjorde som för mycket annat ett temporärt avbrott, men Falufalangen av Naturskyddsföreningen är nu ånyo redo för sin miljöriktade satsning på temat kläder.
Ordföranden Christine Riedwyl framhåller de gröna vinsterna i att kläder byter ägare och på så vis nyttjas längre än de kanske skulle gjort annars.
Hon upplyser att dagen i fråga återkommande lockar Falubor att begå bytesmanövrar med plagg som alltjämt är i gott skick.
Därtill framhåller arrangörerna en positiv poäng som tillfaller plånboken via denna andrahandsmetod för kläder.
Årets evenemang tilldrar sig lördag den 12 november, och platsen är Kristineskolans gymnastiksal.
Inlämning av kläder sker eftermiddagstid under fredagen samt under lördagsförmiddagen innan det hela strax därefter drar i gång.
Edith Albrecht är en av totalt tjugo volontärer som jobbar med klädbytardagen.
Hon redogör för dess popularitet och planetsnälla syfte.
– Den här dagen brukar dra ganska mycket folk, vilket är jätteroligt.
Naturskyddsföreningen upplyser att bytesdagen ej omfattar barnkläder, men att det annars råder öppna spjäll. Även skor samt accessoarer som exempelvis väskor och sjalar mottages.
– En grundtanke är att det ska vara kläder i gott skick och att plaggen inte ska vara ofräscha. Kläder man ändå kunnat tänka sig att själv bära, och som nu någon annan förmodligen vill använda, berättar Edith Albrecht.
“Man lämnar in max fem plagg, och för varje plagg man lämnar in får man byta till sig ett annat plagg”, förklarar volontären Edith Albrecht inför klädbytardagen i Falun. Foto: Dreamstime
Från arrangörshåll – vilket också innefattar samarbete med Studiefrämjandet – inflikas att det i dag alltjämt är vanligare att slänga kläder än att återanvända dem.
Detta trots att klädbyte eller second hand innebär en stor besparing av naturresurser, menar man.
De kläder som vid dagens slut ej hittat ny ägare blir i stället en värmande resurs på annat håll, via samarbete med en välgörenhetsorganisation.
Edith upplyser vidare även kring själva förfarandet i bytesprocessen.
– Man får lämna in max fem plagg, och får för varje plagg man lämnar in en bricka som funkar som ett tillgodokvitto. För varje plagg man lämnar in får man alltså byta till sig ett annat plagg.
Arrangörerna upplyser att senast genomförda klädbytardag i siffror för hela landet innebar att 44 000 klädesplagg bytte ägare.
I miljöaspekt uppges det motsvara en resursbesparing om 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten. Detta förutsatt att bytta plagg ersatte nyproducerade plagg, inflikar man.
På plats vid klädbytardagen finns också ett lokalt skrädderi som bistår med tänkvärda tips rörande hur man kan laga kläder.
Edith Albrecht avrundar nära kärnan i det återvinningsuppmuntrande engagemanget:
– Det här är en av de saker vi kan göra för att spara lite på jordens resurser.
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,207720" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS