Alla partier, förutom Kristdemokraterna, var representerade under utfrågningen i Långshyttans folkets hus.
Foto: Sara Flodin

Lokala politiker ställda mot väggen

LÅNGSHYTTAN. Tuffa frågor mötte Hedemoras lokala politiker när de äldres situation debatterades i Långshyttan. Moderator Bo A Johansson ställde politikerna mot väggen och krävde tydliga svar. Politikerna förklarade vilka andra partier de kan tänka sig att samarbeta med efter valet och berättade om deras förslag för att få en större personalstyrka inom vården.

När en inledande rundfrågning gjorts om vilka partier som kan tänka sig att samarbeta med varandra stod tydligt att sverigedemokraterna och vänsterpartiet befinner sig allt för långt ifrån varandra för att det ska vara möjligt. Övriga partier tycks vara villiga att samarbeta med varandra i olika frågor.
– Vi avvaktar valresultatet och ser hur vår hand med kort ser ut och tar det därefter, förklarade Göran Hoffman (S) och fick medhåll av Lillemor Gunnarsson (C), båda kommunalråd.
– Vi kan inte utesluta någon, sa hon och att hon vill se att alla partier ska arbeta “för Hedemoras bästa”.
– Det tror jag att de tycker att de gör, kontrade moderator Bo A Johansson.

Kommunalrådet Göran Hoffman (S) vill se en satsning på regelbundna hälsokontroller för de anställda inom hela kommunen. Foto: Sara Flodin

Även Marit Andersson från sverigedemokraterna hoppades på samarbete med andra partier efter valet och sa att “någonting måste hända i den här kommunen”.
Marcus Kjellin (V) påtalade att ett parti behöver vara “trogen sin ideologiska bas”, för att kunna driva sin politik trovärdigt, som skäl till att de avvisar ett samarbete med sverigedemokraterna.
Lennart Mångs (M) fick applåder när han självsäkert svarade att partiet ska styra kommunen själva. Margareta Stanley (L) var lite mer ödmjuk och svarade:
– Vi kommer jobba med de frågor som kommer upp och använda vårt inflytande att försöka få in de liberala grundtankarna. De liberala grundtankarna är att få största möjliga frihet för individen på alla plan och kombinera det med bästa omsorg för de som behöver det, vilket moderator Bo A Johansson såg som “alldeles omöjligt att genomföra”.

Bo A Johansson var en tuff moderator som krävde klara svar av politikerna.
Foto: Sara Flodin

Leif Stenberg (MP) betonade att miljöpartiet röstat för förslag från alla partier beroende av vilken fråga det gäller.
– Vi försöker titta på varje sakfråga för sig oavsett vem som kommit med förslaget, sa han.

Det ekonomiska plus som kommunen gjort fick massiv kritik under eftermiddagen. Berit Jansson, som arbetat som undersköterska, ställde sig upp och vittnade om den svåra situation som de som arbetar inom äldreomsorgen har.
– Det är kaos inom hemtjänsten. Personalen ”går på knäna”, de är förtvivlade. Det här är inget nytt problem, påtalade hon.
Att omsorgsnämnden gick med ett stort överskott förra året gör henne frustrerad.
– Använd pengarna på barn och äldre, skola och äldreomsorg. Jag fattar inte varför de spar och spar och spar, sa Berit som vill veta om detta ska fortgå eller om en satsning kan bli aktuellt.

Under mötet riktade Viveka Morelius, ordförande PRO Husby-Långshyttan, hård kritik över att en digital tjänst förväntas ta över anhörigsamordnarens arbete.
– En digital tjänst för människor som kanske inte ens har en dator, det är så upprörande, tyckte hon.
– Kommunlistan röstade inte för att ta bort anhörigstödjaren, kommenterade Allan Mattsson, som även lovade att tjänsten kommer återinföras “så fort som möjligt” om partiet får makt till detta.
– Innan vi bestämmer vilken form vi bör befinna oss i, rent konkret i slutändan, behöver vi skaffa oss en väldigt bra bild av hur behovet ser ut och hur man effektivas och bäst avsätter resurser för att möta behovet, replikerade Marcus Kjellin (V).
Kajsa-Lena Fagerström (S), omsorgsnämndens ordförande, ville blicka framåt och satsa för framtiden. Den anhörigsamordnare som omsorgsnämnden tagit bort lovar, enligt Kajsa-Lena, Socialdemokraterna ska komma tillbaka.
– Det är ett löfte för vårt parti, sa Kajsa-Lena samt att inrätta ett digitalt servicecenter.
Lennart Mångs (M) påtalade att samordnaren bör komma tillbaka och fick medhåll av Margareta Stanley (L).
– Det är klart vi ska återinsätta anhörigsamordnaren. Med en omsorgsnämnd i väldigt god ekonomi måste budgeten kunna justeras, ansåg hon.
Lillemor Gunnarsson (C) trodde att majoriteten skulle komma att diskutera frågan om anhörigsamordnare redan kommande dag.

Flertalet gånger påtalade Lillemor att svaret på frågan kommer dagen efter valdagen. Det tyckte moderator Bo A Johansson var ett dåligt svar.
– Det är inget bra svar. Vad får du för kunskap om det partiet inför att du ska gå och rösta? Du har ingen aning om vad de tänker göra för det bestämmer de efter valet. Då tycker jag det är dålig konsumentinformation, sade han i pausen till Lokalt i:s utsände.
Bo A Johansson ville också att partierna skulle svara på hur de ska göra för att få fram mer pengar till äldreomsorgens ökade behov. Sverigedemokraten Marit Andersson tyckte kommunen skulle låta bli att låna en kvarts miljard till en simhall och se till att få loss pengar som nu går som bidrag till arbetslösa. Oppositionsrådet Lennart Mångs (M) påtalade att han vurmar för långsiktiga planer och att ett effektivare arbete inom kommunen skulle ge pengar tillbaka. Kommunlistans Allan Mattsson föreslog en sänkning av kommunens överskott till 0,2.
– Då får vi loss så mycket pengar att vi skulle kunna anställa 23 undersköterskor under tre år, framförde han.
Små självstyrande grupper med eget budgetansvar är liberalernas modell för att få loss pengar, enligt Margareta Stanley.

Den personalbrist som varit extra betungande denna sommar belystes också. En nystartad omsorgsutbildning blir en lösning till att få mer utbildad personal till kommunen, ansåg Kajsa-Lena Fagerström (S).
Kommunalrådet Göran Hoffman (S) ville se en satsning på regelbundna hälsokontroller för de anställda inom hela kommunen. Han tycker att lönen är viktig, men att det även finns andra parametrar.
– För mig är ledarskap, och att ta hand om sin personal, a och o. Mår inte personalen bra kommer inte brukarna må bra heller. Det kommer säkert inte gillas bland våra skattebetalare, men jag vill utreda att kunna erbjuda regelbundna hälsokontroller, sa Göran som tror att detta gör kommunen mer attraktiv som arbetsgivare.

Moderator Bo A Johansson framförde pensionärsorganisationernas önskan om att få tillgång till en egen ”fast” lokal och slippa hyra per timme. Detta krav fick han svagt gehör för. Däremot erbjöds organisationerna diverse andra lösningar. Lennart Mångs (M) tyckte det lät ”konstigt” att pensionärsorganisationerna inte kunde dela lokal med andra grupper.
– Det är klart att alla föreningar vill ha ett eget hus och ”hänga i”. Det vore ju sjukt bra om det hade funkat så, sade Marit Andersson (SD) och prisade lokalerna som finns i Stjärnsund.
Moderatorn tyckte att politikerna till viss del var dåligt pålästa, skyllde ifrån sig och gav svävande svar. Berit Jansson, tycker inte att hon fick något svar på sin fråga till politikerna.
– Ni pratar om långsiktiga planer, men det behövs insatser nu, sa Britt-Marie Wikström och uppmanade politikerna att själva besöka verksamheter inom äldreomsorgen.

Britt-Marie Wikström och uppmanade politikerna att själva besöka verksamheter inom äldreomsorgen. Foto: Sara Flodin

Alla partier förutom kristdemokraterna hade representanter på plats under utfrågningen.

Anhörigstödjare eller anhörigsamordnare?
Anhörigstödjaren hjälper anhöriga att hitta rätt bland bistånd, arbetsterapeuter, bostadsanpassare, vårdcentral, apotek, hjälpmedel med mera.
Anhörigsamordnare är mer som “spindeln i nätet”.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS