Madelene, Aziz, Anette, Gunn och Eva-Lott på Klockarskolan lagade måltider på närodlade råvaror under vecka 39.
Foto: Carina Hjort

Lokal mat i fokus under krisberedskapsveckan

SÄTER Under vecka 39 har krisberedskapsveckan pågått. I Säter, Hedemora och Avesta kommun har skolköken lagat måltider med närodlade grödor i ett samarbete med skördefesten.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och krig. Den genomförs alltid under vecka 39. Temat för Krisberedskapsveckan 2022 är mat.
I Säter, Hedemora och Avesta har kommunen samarbetat med Skördefesten för att laga närodlad mat. I tisdags bjöds eleverna på Klockarskolan på köttgryta med lokalt kött.
– Vardera kommun fick bestämma vilket lokalt kött det skulle bli, berättar Carina Hjort som är biträdande kostchef. Hon berättar att de haft hjälp av Skördefesten för att hitta veckans råvaror och skapa ett kontaktnät mellan producenter och kommunen.

På menyn finns även mat som kan stå i torrförråd.
– Vissa maträtter den här veckan kan stå förpackat i rumstemperatur, säger Katarina Lindberg som är kostchef i kommunen.
– Med tanke på pandemin, kriget i Ukraina har det kommit så nära oss och vi tänker mycket på beredskap över huvud taget.

Maten denna vecka ska rymmas inom ordinarie budget, men måltiderna blir dyrare med närodlat.
– Vi ser att det är stor skillnad på kilopriset i vissa lägen jämfört med våra anbudsvaror, säger Katarina.
– Vi jobbar med det här i våra upphandlingar, att få in mer lokalt, men det är inte bara enkelt. Det är volymer som många inte klarar av så det gäller att hitta sätten som gör att vi kan samarbeta och handla, säger Katarina som tycker att de, trots detta, lyckats bra.
– Vi har Spendrups på dryck, Grådö mjölk, kött från Andersson och Tillman, Gustafs bröd i Säter, Falu partiaffär som tar hem de rotfrukter och grönsaker som finns i Dalarna och ekologiska ägg från Stora Skedvi.
Katarina önskar dock att de ska kunna ha mer lokal mat för beredskap i framtiden.
– Det handlar om att producenterna ska producera mera och fortsätta dialogen mellan producenter och konsumenter. Tittar man på den privata konsumenten har många blivit oerhört medvetna i dag och vill gärna handla lokalt, säger Katarina.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS