Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Conny Sohlberg konstaterar stolthet och värde i nomineringen som en av landets främsta och nytänkande kommunikatörer. “Det finns så mycket som är viktigt i det här yrket”, säger begravningsentreprenören.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Lokal färg på prestigefylld lista: ”Otroligt stort”

FALUN. Conny Sohlberg kan numera titulera sig som superkommunikatör. Via en uppmärksammad tävling ges nya infallsvinklar och nya aspekter av yrkestyngd. – Mitt mål är att få med värmen i det här, att försöka prata om döden på ett sätt så alla förstår, säger Sohlberg när sommarens många intryck nu gör honom sällskap på vägen framåt.

Som begravningsentreprenör och presstalesperson för Fonus Sverige huserar Conny över ett spelfält från nord till syd, från öst till väst.
Hela landet är hemmaplan, men hjärtat är rotat i Dalarna respektive Storvik.
I arbetet sker samtliga insatser med stora portioner mänsklighet och empati.
Information, trygghet, bemötande, förståelse är några av många ledord i en mångfacetterad vardag.
I fokus finns också den ständiga relationen – ofta mycket känslostark och komplex – mellan liv och död.
– Jag hoppas och tror att både jag och kollegorna bidrar till att göra ämnet lite varmare. Att vi öppnar dörren till ämnet på ett vardagligt och vänligt sätt.
– Sedan kan döden givetvis ändå medföra tunga tider och sorg. Att förlora en närstående gör att man hamnar i en zon i tillvaron där jag tror ingen vill vara frivilligt. Då är jag övertygad om att ett lite mer personligt bemötande kan vara en tillgång. Att man ska våga fråga och prata om allt som hör döden till, utvecklar han.

Sohlbergs gebit är honom nära sedan flera år tillbaka. Yrkesgärningen visar sig sommaren 2023 även vara en väg till tidigare obevistade sammanhang.
När tidskriften Resumé låter den sedan 2019 pausade topplistan över Sveriges främsta kommunikatörer göra comeback, då är Conny Sohlberg ett av 150 namn på denna lista.
Prisutdelningen avlöpte vid ett stort evenemang på samma ort som den i övrigt politiktunga Almedalsveckan.
I brännpunkten finns de nominerades förmåga att sticka ut och tänka nytt inom kommunikation och marknad.
– Det var gott om välkända ansikten och branschprofiler på plats i Almedalen. Pratade bland annat lite med vinnaren i min kategori, John Mellkvist. Även med journalisten och författaren Diamant Salihu.

Sohlberg vid Fonus lokalkontor i Falun. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Han fortsätter kring utbytet människor emellan:
– Man märker hur mycket kunskap, tankar och planer många går och bär på. Det är mycket intressant med möten som dessa och dygnet jag spenderade i Almedalen var väldigt givande.
Då tävlingen varit vilande under några år blev också årets upplaga en återkomst av generösa proportioner.
– Ja, det var lite större än tidigare, fler nominerade och överlag en lite tuffare variant av konkurrens, berättar Sohlberg.
Han ser nomineringen och allt den medfört som ett betydelsefullt resultat av en klokt och varsamt vandrad stig i yrkeslivet.
Nytänk premieras i kontexten kring ”Näringslivets 150 superkommunikatörer”.

Sohlberg framhåller stor glädje över bekräftelsen i det hela.
– Det är ett kvitto på att man gör något rätt. Att jag själv har en bra grund att stå på, och det har jag nog med mig från uppväxten här i Dalarna. Vill även betona mina nära kollegors starka insatser som viktiga. Jag har ynnesten att kunna samtala och reflektera över mycket tillsammans med dem, säger en tacksam yrkesman.
Upplevelsen har skänkt värdefulla erfarenheter och Conny konstaterar stolthet över att bidra till att uppmärksamma branschen.
– Det gör jag absolut. Är stolt som en tupp. Det här är första gången begravningsbranschen är med i ett sammanhang som detta, och det känns otroligt stort.

Conny Sohlberg, begravningsentreprenör och i sommar uppmärksammad som en av landets superkommunikatörer. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Framöver skådar han flertalet både kända och delvis nya fokusområden i en omväxlande jobbvardag.
– I sociala medier läser jag ibland rena missuppfattningar om den här branschen. Om kostnader, hur olika procedurer går till, hur lång tid saker och ting tar. Det vill jag försöka bringa lite klarhet i.
Han sammanfattar:
– Det finns många ämnen att lyfta, inte minst ur vår Novus-undersökning och rapporten ”Svenskarna och döden”. Där ges insyn i människors tycke, tankar och frågeställningar på ett fint sätt.
– Den senaste tiden har givit både ny kunskap och övertygelse att fortsätta framåt. Det finns så mycket som är viktigt i det här yrket. Att göra något jobbigt och sorgligt lite lättare för människor att bära är en ständig motivation och någonting jag alltid strävar efter i min kommunikation eller vid mina uppdrag som borgerlig officiant, säger Conny Sohlberg.

150 tunga namn
Näringslivets 150 superkommunikatörer 2023:
Listan skapas av Resumé, en tidskrift och webbsajt inriktad på medie- och marknadskommunikationsbranschen
Syftet med listan beskrivs vara att belöna utmärkande kommunikation inom svenskt näringsliv, och höja statusen för kommunikation som område
Vinnare i sina respektive kategorier är i år John Mellkvist, Diamant Salihu, Nils van der Poel, Alexandra Pascalidou och Micael Dahlen. Årets totalvinnare är Bianca Ingrosso
Jury: Roshanak Fatahian, (Nord DDB och All of us), Caroline Thunved (Sveriges Kommunikatörer), Sharareh Hoss (Hoss Agency), Haval van Drumpt (Tre Sverige), Andra Farhad (Börshajen och författare), Lina Söderqvist (& Other Stories), Sofie Grant (EQT Ventures), Torun Litzén (Kinnevik), Yasmine Winberg (Resumé)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,514545" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!